Expedition Cruises
door: Ander Licht Reizen

Northwest PassageDeze reis door de afgelegen "Northwest Passage" volgt de voetsporen van de vroege ontdekkingsreizigers van het Arctische gebied zoals Franklin, Amundsen en Larsen. Het wilde noorden van Canada is een archipel van verlaten eilanden die het leefgebied vormen van ijsberen, grizzly's, muskusossen, kariboes en walrussen. Hoewel 'wildlife' de belangrijkste attractie is van deze expeditiecruise, zijn er talloze fascinerende historische plaatsen in de route opgenomen.

Dag 1 Van Ottawa naar Kangerlussuaq op Groenland

Deze expeditiecruise start in Kangerlussuaq in het westen van Groenland. Er wordt een speciale chartervlucht geregeld vanaf Ottawa naar Kangerlussuaq maar u zou ook via Denemarken kunnen reizen/vliegen. Na aankomst wordt u naar de boot gebracht en daarna start uw expeditiecruise met de tocht door het immense Sondre Stromfjord. Onderweg passeert u de poolcirkel van noord naar zuid. Bij het verlaten van het fjord went de boot zijn steven noordwaarts en passeert u de poolcirkel opnieuw. Ditmaal echter voor de rest van de cruise.

Dag 2 Sisimiut

Deze dag wordt besteed aan een verkenning van het Fjord achter de nederzetting Sisimiut. Soms zijn in dit gebied de traditionele Groenlandse kajakkers te zien die wellicht hun 'skills' aan de passagiers willen vertonen. In de middag wordt een bezoek gebracht aan Sisimiut

Dag 3 Ilulissat en Jacobshavn Icefjord

Het Jacobshavn Icefjord is een zeer bijzonder fjord. De gletsjers in dit fjord produceren gigantische tafelijsbergen die door een soort drempel allemaal 'stranden' bij de monding van het fjord. De route op weg naar Illulisat zal ook afhankelijk zijn van de locatie van de ijsbergen in het Fjord. Illulisat was de geboorteplaats van Knud Rasmussen, een van Groenlands beroemdste ontdekkingsreizigers.

Dag 4-5 Baffin Bay

Gedurende deze twee dagen wordt Baffin Bay overgestoken. De tijd die hiervoor nodig is hangt af van de hoeveelheid 'middle-ice'. De boot zal de lijn van het 'middle-ice' volgen tot de kust van Baffin Island. Onderweg wordt daar waar mogelijk, natuurlijk tijd gemaakt voor wildlife observaties. Tijdens de tocht over Baffin Bay zijn er goede kansen op het zien van gewone vinvissen, Noordse vinvissen, bultruggen en potvissen. Ook leven hier verschillende soorten pelsrobben en zeevogels.

Dag 6 Pond Inlet

Vandaag wordt een bezoek gebracht aan de Inuit nederzetting van Pond Inlet. Het Natinnak Center, een culturele tentoonstelling vormt de spectaculaire achtergrond voor een voorstelling over de Inuit cultuur. Daarna is er de gelegenheid om kunstnijverheidsproducten te bewonderen en eventueel te kopen van lokale ambachtsmensen.

Dag 7-8 Lancaster Sound en Devon Island

De Lancaster Sound is een soort van wildlife-water-snelweg door de Canadese Arctic. Het voedselrijke water van de Lancaster Sound, gecombineerd met het feit dat deze waterweg een groot deel van het jaar niet bevroren is, zorgt voor een verrassend rijk dierenleven in de verder zeer desolate omgeving. Er zijn hier goede kansen op het spotten van walvissen, ijsberen, walrussen, narwallen en talloze vogelsoorten. Waar en wanneer stops worden gemaakt op deze dagen hangt vooral af van wat er onderweg te zien is.

Dag 9 Beechey Island en Prince Leopold Island

De eerste stopplaats van deze dag is "Beechey Island"; een heel belangrijke plek in de historie van de Northwest Passage. Dit was de locatie waar de mannen van de mislukte expeditie van Franklin hun laatste winter verbleven. Bijna 60 jaar later ging Roald Amundsen hier aan land na de eerste complete succesvolle doorsteek van de Northwest Passage. In de middag wordt een bezoek gebracht aan Prince Leopold Island met z'n beroemde steile kliffen waar grote aantallen kortbekzeekoeten, zwarte zeekoeten, Noordse stormvogels en drieteenmeeuwen nestelen. Gezien de grote aantallen vogels is Prince Leopold Island een van de belangrijkste vogelreservaten van het Canadese Arctische gebied. Andere dieren die u in dit gebied kunt tegenkomen zijn ondermeer: ijsberen, beluga's, narwallen en walrussen.

Dag 10 Fort Ross en de Bellot Strait

Als de ijscondities het toestaan vaart u vandaag door Prince Regent Inlet richting het oostelijke deel van de Bellot Strait. Fort Ross, wat gelegen is op de zuidpunt van Somerset Island, is een voormalige pelsjagersnederzetting. Archeologische vondsten in deze omgeving laten echter zien dat het gebied ook al duizend jaar geleden door mensen bewoond werd. Na bezichtiging van Fort Ross vaart de boot verder door Bellot Strait. We proberen dit bij doodtij te doen want tijdens eb en vloed kan de stroomsnelheid in de Bellot Strait oplopen tot 7 knopen. Het voedselrijke water van deze waterweg leidt tot de aanwezigheid van ondermeer zadelrobben, baardrobben en ijsberen.

Dag 11 Conningham Bay

Vandaag wordt de brede Victoria Strait overgestoken en komt de boot aan in Conningham Bay aan de oostkust van Prince Edward Island. Hier in het hart van de Northwest Passage ligt een van de meest opmerkelijke wildlife locaties van het Arctische gebied. Witte beluga walvissen komen hier bij hoog water om zich te schuren aan het grind op de bodem van de zee maar bij het terugtrekken van het water kunnen ze soms de weg niet meer terugvinden naar het diepe water en raken ze gevangen. IJsbeermoeders en hun jongen wachten op deze buitenkans en de vele beluga skeletten op het strand geven aan dat dit wachten met enige regelmaat succesvol is.

Dag 12 Victory Point, King William Island

Victory Point op King William Island is de plaats waar de verlaten schepen van Franklin's expeditie zijn teruggevonden. Een verlaten reddingsboot, stukjes ijzer en koper, bestek en skeletresten vertellen het verhaal van een wanhopige race naar het zuiden die niet tot een goed einde kwam. Bij Victory Point komt deze geschiedenis opnieuw tot leven en het belang van deze expeditie voor verdere ontdekkingsreizen in de Canadese Arctic.

Dag 13 Cambridge Bay en naar Edmonton Alberta

In de ochtend wordt (als de tijd het toelaat) een bezoek gebracht aan het vissers- en jagersstadje Cambridge Bay. Lokale Inuit gebruiken deze locatie al honderden jaren als uitvalsbasis voor hun zomeractiviteiten. Ook de ontdekkingsreiziger Roald Amundsen verbleef hier twee winters om de kunst van het rijden met sledehonden onder de knie te krijgen. Na deze excursie wordt u naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Edmonton in 'Zuid-Canada'. Daar eindigt deze expeditiecruise door de Northwest Passage.

Let op!

Bijna alle vertrekdata voor deze reis verschillen enigszins van elkaar. Sommige starten in Groenland en eindigen in Canada, andere gaan in omgekeerde richting. We informeren u graag over het exacte programma op door gewenste reisdatum.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertrekdata voor de Northwest Passage. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs voor het door u gewenste huttype op de door u gewenste vertrekdatum.

Vertrekterugkeerreisduurprijs vanaf
Cruiseboot en opmerkingen

20-8-19

1-9-19

13 dagen

v.a. € 8670

Akademik Ioffe

Plus - chartervluchten USD 1995 (Met Baffin Island)

31-8-19

12-9-19

13 dagen

v.a. € 11020

RCGS Resolute

Plus chartervluchten USD 1995. Van Canada naar Groenland

routekaartje - Northwest Passage

Expeditiecruise door de desolate North West Passage van Canada

reiscode CA0004
reisduur 13 dagen
startpunt Kangerlussuaq
eindpunt Cambridge Bay

accommodatie
Er zijn verschillende cabintypen beschikbaar die variƫren wat betreft comfort en prijs.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Deze expeditie-cruises vinden plaats in de Europese zomermaanden


Inbegrepen
 • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
 • maaltijden tijdens de cruise op basis van volpension
 • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
 • excursies en lezingen tijdens de cruise
 • reisvoorbereidingsmaterialen
 • gebruik van rubberlaarzen voor landings
Niet inbegrepen
 • chartervluchten Ottawa - Kangerlussuaq en Cambridge Bay - Edmonton (USD 995 per traject)
 • (alcolholische) drankjes aan boord
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien (suggestie is USD 10 per persoon per dag)
 • optionele activiteiten als kajakken
 • eventuele brandstoftoeslagen

Northwest Passage

Hoogtepunten

Verken het prachtige desolate eilandenrijk van Noord-Canada

Geniet van de spectaculaire ijsbergen in het Jacobshavn Icefjord

Vaar op de zeer stabiele schepen van One Ocean Expeditions

Bezoek bijzondere wildlife spots als Prince Leopold Island en Conningham Bay

Deze reis door de afgelegen "Northwest Passage" volgt de voetsporen van de vroege ontdekkingsreizigers van het Arctische gebied zoals Franklin, Amundsen en Larsen. Het wilde noorden van Canada is een archipel van verlaten eilanden die het leefgebied vormen van ijsberen, grizzly's, muskusossen, kariboes en walrussen. Hoewel 'wildlife' de belangrijkste attractie is van deze expeditiecruise, zijn er talloze fascinerende historische plaatsen in de route opgenomen.


Dag-tot-dag

Dag 1 Van Ottawa naar Kangerlussuaq op Groenland

Deze expeditiecruise start in Kangerlussuaq in het westen van Groenland. Er wordt een speciale chartervlucht geregeld vanaf Ottawa naar Kangerlussuaq maar u zou ook via Denemarken kunnen reizen/vliegen. Na aankomst wordt u naar de boot gebracht en daarna start uw expeditiecruise met de tocht door het immense Sondre Stromfjord. Onderweg passeert u de poolcirkel van noord naar zuid. Bij het verlaten van het fjord went de boot zijn steven noordwaarts en passeert u de poolcirkel opnieuw. Ditmaal echter voor de rest van de cruise.

Dag 2 Sisimiut

Deze dag wordt besteed aan een verkenning van het Fjord achter de nederzetting Sisimiut. Soms zijn in dit gebied de traditionele Groenlandse kajakkers te zien die wellicht hun 'skills' aan de passagiers willen vertonen. In de middag wordt een bezoek gebracht aan Sisimiut

Dag 3 Ilulissat en Jacobshavn Icefjord

Het Jacobshavn Icefjord is een zeer bijzonder fjord. De gletsjers in dit fjord produceren gigantische tafelijsbergen die door een soort drempel allemaal 'stranden' bij de monding van het fjord. De route op weg naar Illulisat zal ook afhankelijk zijn van de locatie van de ijsbergen in het Fjord. Illulisat was de geboorteplaats van Knud Rasmussen, een van Groenlands beroemdste ontdekkingsreizigers.

Dag 4-5 Baffin Bay

Gedurende deze twee dagen wordt Baffin Bay overgestoken. De tijd die hiervoor nodig is hangt af van de hoeveelheid 'middle-ice'. De boot zal de lijn van het 'middle-ice' volgen tot de kust van Baffin Island. Onderweg wordt daar waar mogelijk, natuurlijk tijd gemaakt voor wildlife observaties. Tijdens de tocht over Baffin Bay zijn er goede kansen op het zien van gewone vinvissen, Noordse vinvissen, bultruggen en potvissen. Ook leven hier verschillende soorten pelsrobben en zeevogels.

Dag 6 Pond Inlet

Vandaag wordt een bezoek gebracht aan de Inuit nederzetting van Pond Inlet. Het Natinnak Center, een culturele tentoonstelling vormt de spectaculaire achtergrond voor een voorstelling over de Inuit cultuur. Daarna is er de gelegenheid om kunstnijverheidsproducten te bewonderen en eventueel te kopen van lokale ambachtsmensen.

Dag 7-8 Lancaster Sound en Devon Island

De Lancaster Sound is een soort van wildlife-water-snelweg door de Canadese Arctic. Het voedselrijke water van de Lancaster Sound, gecombineerd met het feit dat deze waterweg een groot deel van het jaar niet bevroren is, zorgt voor een verrassend rijk dierenleven in de verder zeer desolate omgeving. Er zijn hier goede kansen op het spotten van walvissen, ijsberen, walrussen, narwallen en talloze vogelsoorten. Waar en wanneer stops worden gemaakt op deze dagen hangt vooral af van wat er onderweg te zien is.

Dag 9 Beechey Island en Prince Leopold Island

De eerste stopplaats van deze dag is "Beechey Island"; een heel belangrijke plek in de historie van de Northwest Passage. Dit was de locatie waar de mannen van de mislukte expeditie van Franklin hun laatste winter verbleven. Bijna 60 jaar later ging Roald Amundsen hier aan land na de eerste complete succesvolle doorsteek van de Northwest Passage. In de middag wordt een bezoek gebracht aan Prince Leopold Island met z'n beroemde steile kliffen waar grote aantallen kortbekzeekoeten, zwarte zeekoeten, Noordse stormvogels en drieteenmeeuwen nestelen. Gezien de grote aantallen vogels is Prince Leopold Island een van de belangrijkste vogelreservaten van het Canadese Arctische gebied. Andere dieren die u in dit gebied kunt tegenkomen zijn ondermeer: ijsberen, beluga's, narwallen en walrussen.

Dag 10 Fort Ross en de Bellot Strait

Als de ijscondities het toestaan vaart u vandaag door Prince Regent Inlet richting het oostelijke deel van de Bellot Strait. Fort Ross, wat gelegen is op de zuidpunt van Somerset Island, is een voormalige pelsjagersnederzetting. Archeologische vondsten in deze omgeving laten echter zien dat het gebied ook al duizend jaar geleden door mensen bewoond werd. Na bezichtiging van Fort Ross vaart de boot verder door Bellot Strait. We proberen dit bij doodtij te doen want tijdens eb en vloed kan de stroomsnelheid in de Bellot Strait oplopen tot 7 knopen. Het voedselrijke water van deze waterweg leidt tot de aanwezigheid van ondermeer zadelrobben, baardrobben en ijsberen.

Dag 11 Conningham Bay

Vandaag wordt de brede Victoria Strait overgestoken en komt de boot aan in Conningham Bay aan de oostkust van Prince Edward Island. Hier in het hart van de Northwest Passage ligt een van de meest opmerkelijke wildlife locaties van het Arctische gebied. Witte beluga walvissen komen hier bij hoog water om zich te schuren aan het grind op de bodem van de zee maar bij het terugtrekken van het water kunnen ze soms de weg niet meer terugvinden naar het diepe water en raken ze gevangen. IJsbeermoeders en hun jongen wachten op deze buitenkans en de vele beluga skeletten op het strand geven aan dat dit wachten met enige regelmaat succesvol is.

Dag 12 Victory Point, King William Island

Victory Point op King William Island is de plaats waar de verlaten schepen van Franklin's expeditie zijn teruggevonden. Een verlaten reddingsboot, stukjes ijzer en koper, bestek en skeletresten vertellen het verhaal van een wanhopige race naar het zuiden die niet tot een goed einde kwam. Bij Victory Point komt deze geschiedenis opnieuw tot leven en het belang van deze expeditie voor verdere ontdekkingsreizen in de Canadese Arctic.

Dag 13 Cambridge Bay en naar Edmonton Alberta

In de ochtend wordt (als de tijd het toelaat) een bezoek gebracht aan het vissers- en jagersstadje Cambridge Bay. Lokale Inuit gebruiken deze locatie al honderden jaren als uitvalsbasis voor hun zomeractiviteiten. Ook de ontdekkingsreiziger Roald Amundsen verbleef hier twee winters om de kunst van het rijden met sledehonden onder de knie te krijgen. Na deze excursie wordt u naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Edmonton in 'Zuid-Canada'. Daar eindigt deze expeditiecruise door de Northwest Passage.

Sisimiut op Groenland (foto: Mark Robinson)

slideshow - Northwest Passageanvrsgrcalamiteitenfonds