Expedition Cruises
door: Ander Licht Reizen

Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn"Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn" is zonder twijfel één van de meest bijzondere reizen naar Antarctica. De reis gaat verder dan bijna alle andere expeditiecruises. De Weddell Zee aan de oostkant van het Antarctische schiereiland is ruiger en meer afgelegen dan de westkant het schiereiland. Tijdens deze cruise bezoekt u dit spectaculaire deel van Antarctica. U maakt zodiactochtjes naar mooie landingsplaatsen en helikopterexcursies naar plekken die per zodiac niet te bereiken zijn. Wellicht lukt het zelfs een keer om door de helikopters bovenop een tafelijsberg te worden afgezet! Bij alle activiteiten wordt ook continu gespeurd naar de illustere keizerspinguïn. Als keizerspinguïns worden gespot zal er zeker alles aan worden gedaan om alle passagiers de beste kansen te bieden om deze grootste van alle pinguïns goed te kunnen observeren.

Dag 1 Start van de cruise

Vandaag start de expeditiecruise naar de Weddell Zee en Snow Hill Island. Het vertrek van de cruise vindt plaats in de late namiddag en u kunt de dag in Ushuaia dan ook grotendeels op eigen gelegenheid besteden met bijvoorbeeld een bezoek aan het Tierra del Fuego N.P.

Dag 2-3 Oversteek van de Drake Passage

De dagen 2 en 3 van de cruise staan helemaal in het teken van de oversteek van de Drake Passage. Deze oversteek wordt gekenmerkt door vaak onstuimige omstandigheden. Onderweg kunt u aan boord lezingen volgen over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op uw aanstaande bezoek aan Antarctica. De enige wild-waarnemingen gedurende dagen bestaan uit pelagisch levende zeevogels zoals verschillende soorten albatrossen en stormvogels. Meestal komen gelijktijdig met de zuidelijke Shetlandeilanden ook de eerste ijsbergen in zicht.

Dag 4-7 De verkenning van de Weddell Zee

Vandaag vaart de Ortelius de Weddell Zee in als de Antarctic Sound bevaarbaar is en de ijscondities een doortocht toestaan. Met enig geluk zien we vandaag de eerste immense tafelijsbergen die zo kenmerkend zijn voor de oostkant van het Antarctic Peninsula. Wat u precies gaat doen in de Weddell Zee is sterk afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de expeditieleider in overleg met de kapitein.

Tijdens de reis worden helikopters ingezet om individuele keizerspinguïns op het ijs te vinden. Het blijft puur natuur dus garanties zijn er niet maar de ervaring leert dat de kansen goed zijn om keizerspinguïns te vinden. Daarnaast worden de helikopters gebruikt om een paar mooie vluchten boven het betoverende landschap te maken. Als de omstandigheden het toelaten zal ook worden getracht om helikopterlandingen te maken op plateau-ijsbergen en andere locaties die in deze tijd van het jaar anders onbereikbaar zouden zijn.

Een spectaculaire landingsplaats is bijvoorbeeld Brown Bluff, waarschijnlijk de meest schilderachtige plek van de hele noordzijde van het Antarctische Continent. Tussen twee gletsjertongen torenen hier met ijs bedekte, steile rotswanden uit boven het strand waar duizenden Adeliepinguïns (en enkele ezelspinguïns) broeden op de lagere hellingen.

Helikoptervluchten hebben veel extra’s te bieden op deze reis. De westkant van de Antarctic Sound is een gebied dat slechts zelden vanuit de lucht wordt gezien. Het uitzicht is hier overweldigend, met landschappen van gelaagde zandstenen, lavastromen, gletsjers die in zee tuimelen en ijsbergen en pakijs zover het oog reikt. We kunnen mogelijk individuele keizers- en Adeliepinguïns observeren op de ijsschotsen en ijsbergen en Kaapse duiven, sneeuwstormvogels en reuzenstormvogels hoog door de lucht zien vliegen terwijl kelpmeeuwen, jagers en Wilsons stormvogeltjes op lagere hoogten naar voedsel speuren. Het landschap wordt hier gedomineerd door puntige rotsen die door de ijskappen uitsteken en muren van ijs die op de onderliggende hellingen werden geworpen.

Een prachtige helikoptervlucht is ook te maken bij de gigantische blauwe ijsbergen en het aan het vasteland verbonden pakijs bij View Point, in de Duse Bay. We gaan hier aan land op een rotsige heuvel bij een oude schuilhut, met uitzicht over de baai. Hoewel er nog steeds veel sneeuw en ijs zal zijn, zal het grootste deel van de hier geplande wandeling over prachtige, door vorst gebarsten rotsen gaan, welke bijna volledig bedekt zijn met fascinerende korstmossen in alle vormen en kleuren.

Als de ijssituatie het toelaat zijn we van plan om verder de Weddell Sea in te varen en de Erebus and Terror Gulf te bezoeken. Op Devil Island bevindt zich een grote kolonie Adeliepinguïns en er is een prachtig uitzicht voor de wandelaars die de top van het eiland weten te bereiken. Smeltend ijs zorgt soms voor spectaculaire watervallen vanaf de kliffen, dicht bij Point Well-Met. Verder naar het zuiden kunnen we ook een bezoek brengen aan Seymour Island waar veel fossielen te vinden zijn.

Op onze terugweg naar het noorden door Antarctic Sound brengen we mogelijk nog een bezoek aan het Argentijnse station Esperanza, op het Antarctische Continent. We blijven hier ook uitkijken naar keizerspinguïns op ijsschotsen. In de namiddag bezoeken we mogelijk Gourdin Island, waar drie pinguïnsoorten voorkomen; keelband-, ezels- en Adeliepinguïns.

Dag 8 Deception Island

In de ochtend staat een laatste landing gepland op Deception Island. Dit spectaculaire eiland is een zogenaamde ‘subductie krater’, die in de zee uitkomt en daardoor een natuurlijke haven vormt voor het schip. Het schip waagt zich in de krater via de spectaculaire Neptune’s Bellow. U bevindt zich hier in een vulkanisch maanlandschap met een verlaten walvisvaarders station en warmwaterbronnen. Vaak bezoeken pinguïns en zeehonden de geothermisch verwarmde stranden. Vanaf Deception Island vaart het schip via de South Shetland Islands weer terug richting het noorden, de Drake Passage op.

Dag 9-10 De Drake Passage terug naar Ushuaia

Op dag negen van de cruise neemt u afscheid van het Antarctische gebied en zet u koers naar het noorden voor de oversteek van de Drake Passage terug naar Ushuaia. Onderweg is er natuurlijk volop de tijd om na te genieten van de ervaringen bij Antarctica. Ook kunt u birdwatchen vanaf de brug of een van de vele presentaties bijwonen.

Dag 11 Aankomst in Ushuaia

Na het laatste ontbijt verlaat u de M/V Ortelius en wordt u naar de vaste wal gebracht in Ushuaia. Daar eindigt deze cruise.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertrekdata voor de Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs voor het door u gewenste huttype op de door u gewenste vertrekdatum.

Vertrekterugkeerreisduurprijs vanaf
Cruiseboot en opmerkingen

19-11-20

29-11-20

11 dagen

v.a. € 9600

M/V Ortelius

14-11-21

24-11-21

11 dagen

v.a. € 9900

M/V Ortelius

routekaartje - Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn

Expeditiecruise naar de Weddell zee waar wordt gespeurd naar keizerspinguïns. Met helikopterexcursies!

reiscode AQ0049
reisduur 12 dagen
startpunt Ushuaia

prijstoelichting
De genoemde prijs is een vanaf prijs op basis van een vierpersoonscabin. Wij informeren u graag over de prijzen voor de door u gewenste kamertypes op de door u gewenste data.

accommodatie
Er zijn verschillende kamertypen beschikbaar die variëren wat betreft comfort en prijs.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Deze expeditiecruises vinden plaats in november en december


Inbegrepen
  • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
  • maaltijden op basis van volpension
  • (helikopter)excursies en lezingen tijdens de cruise
  • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
  • alle service-charges en haven-taxen tijdens de cruise
  • reisvoorbereidingsmaterialen
  • gebruik van rubberlaarzen voor landingen
Niet inbegrepen
  • drankjes aan boord
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • fooien

Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn

Hoogtepunten

Kansen om de illustere keizerspinguïn te spotten

Bezoek aan Snow Hill Island

Excursies per helikopter zijn inbegrepen

Bezoek aan Deception Island

Zie immense tafelijsbergen in de Weddell Sea

"Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn" is zonder twijfel één van de meest bijzondere reizen naar Antarctica. De reis gaat verder dan bijna alle andere expeditiecruises. De Weddell Zee aan de oostkant van het Antarctische schiereiland is ruiger en meer afgelegen dan de westkant het schiereiland. Tijdens deze cruise bezoekt u dit spectaculaire deel van Antarctica. U maakt zodiactochtjes naar mooie landingsplaatsen en helikopterexcursies naar plekken die per zodiac niet te bereiken zijn. Wellicht lukt het zelfs een keer om door de helikopters bovenop een tafelijsberg te worden afgezet! Bij alle activiteiten wordt ook continu gespeurd naar de illustere keizerspinguïn. Als keizerspinguïns worden gespot zal er zeker alles aan worden gedaan om alle passagiers de beste kansen te bieden om deze grootste van alle pinguïns goed te kunnen observeren.


Dag-tot-dag

Dag 1 Start van de cruise

Vandaag start de expeditiecruise naar de Weddell Zee en Snow Hill Island. Het vertrek van de cruise vindt plaats in de late namiddag en u kunt de dag in Ushuaia dan ook grotendeels op eigen gelegenheid besteden met bijvoorbeeld een bezoek aan het Tierra del Fuego N.P.

Dag 2-3 Oversteek van de Drake Passage

De dagen 2 en 3 van de cruise staan helemaal in het teken van de oversteek van de Drake Passage. Deze oversteek wordt gekenmerkt door vaak onstuimige omstandigheden. Onderweg kunt u aan boord lezingen volgen over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op uw aanstaande bezoek aan Antarctica. De enige wild-waarnemingen gedurende dagen bestaan uit pelagisch levende zeevogels zoals verschillende soorten albatrossen en stormvogels. Meestal komen gelijktijdig met de zuidelijke Shetlandeilanden ook de eerste ijsbergen in zicht.

Dag 4-7 De verkenning van de Weddell Zee

Vandaag vaart de Ortelius de Weddell Zee in als de Antarctic Sound bevaarbaar is en de ijscondities een doortocht toestaan. Met enig geluk zien we vandaag de eerste immense tafelijsbergen die zo kenmerkend zijn voor de oostkant van het Antarctic Peninsula. Wat u precies gaat doen in de Weddell Zee is sterk afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de expeditieleider in overleg met de kapitein.

Tijdens de reis worden helikopters ingezet om individuele keizerspinguïns op het ijs te vinden. Het blijft puur natuur dus garanties zijn er niet maar de ervaring leert dat de kansen goed zijn om keizerspinguïns te vinden. Daarnaast worden de helikopters gebruikt om een paar mooie vluchten boven het betoverende landschap te maken. Als de omstandigheden het toelaten zal ook worden getracht om helikopterlandingen te maken op plateau-ijsbergen en andere locaties die in deze tijd van het jaar anders onbereikbaar zouden zijn.

Een spectaculaire landingsplaats is bijvoorbeeld Brown Bluff, waarschijnlijk de meest schilderachtige plek van de hele noordzijde van het Antarctische Continent. Tussen twee gletsjertongen torenen hier met ijs bedekte, steile rotswanden uit boven het strand waar duizenden Adeliepinguïns (en enkele ezelspinguïns) broeden op de lagere hellingen.

Helikoptervluchten hebben veel extra’s te bieden op deze reis. De westkant van de Antarctic Sound is een gebied dat slechts zelden vanuit de lucht wordt gezien. Het uitzicht is hier overweldigend, met landschappen van gelaagde zandstenen, lavastromen, gletsjers die in zee tuimelen en ijsbergen en pakijs zover het oog reikt. We kunnen mogelijk individuele keizers- en Adeliepinguïns observeren op de ijsschotsen en ijsbergen en Kaapse duiven, sneeuwstormvogels en reuzenstormvogels hoog door de lucht zien vliegen terwijl kelpmeeuwen, jagers en Wilsons stormvogeltjes op lagere hoogten naar voedsel speuren. Het landschap wordt hier gedomineerd door puntige rotsen die door de ijskappen uitsteken en muren van ijs die op de onderliggende hellingen werden geworpen.

Een prachtige helikoptervlucht is ook te maken bij de gigantische blauwe ijsbergen en het aan het vasteland verbonden pakijs bij View Point, in de Duse Bay. We gaan hier aan land op een rotsige heuvel bij een oude schuilhut, met uitzicht over de baai. Hoewel er nog steeds veel sneeuw en ijs zal zijn, zal het grootste deel van de hier geplande wandeling over prachtige, door vorst gebarsten rotsen gaan, welke bijna volledig bedekt zijn met fascinerende korstmossen in alle vormen en kleuren.

Als de ijssituatie het toelaat zijn we van plan om verder de Weddell Sea in te varen en de Erebus and Terror Gulf te bezoeken. Op Devil Island bevindt zich een grote kolonie Adeliepinguïns en er is een prachtig uitzicht voor de wandelaars die de top van het eiland weten te bereiken. Smeltend ijs zorgt soms voor spectaculaire watervallen vanaf de kliffen, dicht bij Point Well-Met. Verder naar het zuiden kunnen we ook een bezoek brengen aan Seymour Island waar veel fossielen te vinden zijn.

Op onze terugweg naar het noorden door Antarctic Sound brengen we mogelijk nog een bezoek aan het Argentijnse station Esperanza, op het Antarctische Continent. We blijven hier ook uitkijken naar keizerspinguïns op ijsschotsen. In de namiddag bezoeken we mogelijk Gourdin Island, waar drie pinguïnsoorten voorkomen; keelband-, ezels- en Adeliepinguïns.

Dag 8 Deception Island

In de ochtend staat een laatste landing gepland op Deception Island. Dit spectaculaire eiland is een zogenaamde ‘subductie krater’, die in de zee uitkomt en daardoor een natuurlijke haven vormt voor het schip. Het schip waagt zich in de krater via de spectaculaire Neptune’s Bellow. U bevindt zich hier in een vulkanisch maanlandschap met een verlaten walvisvaarders station en warmwaterbronnen. Vaak bezoeken pinguïns en zeehonden de geothermisch verwarmde stranden. Vanaf Deception Island vaart het schip via de South Shetland Islands weer terug richting het noorden, de Drake Passage op.

Dag 9-10 De Drake Passage terug naar Ushuaia

Op dag negen van de cruise neemt u afscheid van het Antarctische gebied en zet u koers naar het noorden voor de oversteek van de Drake Passage terug naar Ushuaia. Onderweg is er natuurlijk volop de tijd om na te genieten van de ervaringen bij Antarctica. Ook kunt u birdwatchen vanaf de brug of een van de vele presentaties bijwonen.

Dag 11 Aankomst in Ushuaia

Na het laatste ontbijt verlaat u de M/V Ortelius en wordt u naar de vaste wal gebracht in Ushuaia. Daar eindigt deze cruise.

De keizers van de Weddell Sea (foto: Polarnews)

slideshow - Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïnanvrsgrcalamiteitenfonds