Expedition Cruises
door: Ander Licht Reizen

Antarctica, South Georgia en de FalklandsEen Antarctische expeditiecruise is niet alleen voor liefhebbers van ongerepte streken en bijzondere landschappen. Het is zeker ook voor dierenliefhebbers die het fascinerend vinden om dieren in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Juist voor deze laatste categorie is het wellicht een overweging waard om niet alleen een cruise naar het Antarctisch Schiereiland te maken maar juist om er wat meer tijd voor uit te trekken en ook de dierenparadijzen van de Falklands, South Georgia en de South Orkneys te bezoeken. Deze sub-Antarctische eilanden kennen een rijke fauna waarbij vooral de vogelwereld spectaculair is. Bent u bij land, dan maakt u gemiddeld twee keer per dag een excursie. Tijdens de zeedagen worden lezingen gegeven en natuurlijk kunt u vanaf het dek of de brug speuren naar zeevogels, dolfijnen en walvissen.

Dag 1 Start van de cruise

Deze expeditiecruise naar de Falklands, South Georgia en het Antarctische Schiereiland start in de middag als u in Ushuaia aan boord gaat. U vertrekt vervolgens en zet koers door het Beaglekanaal naar de Falkland Eilanden.

Dag 2 Op weg naar de Falklands

De eerste dag op volle zee is een prima gelegenheid om kennis te maken met het schip, de bemanning en de andere deelnemers aan deze expeditiecruise. U kunt het dek verkennen, genieten van het uitzicht vanaf de brug of één van de vele presentaties bijwonen die gedurende de dag worden gegeven. De onderwerpen van deze presentaties hebben alle te maken met de gebieden die u gaat bezoeken en vormen dan ook een perfecte voorbereiding op de rest van de reis.

Dag 3 Excursies Falkland Eilanden

Op de Falkland Eilanden wordt in ieder geval getracht een hele dag door te brengen aan de fascinerende westkant van de archipel. U maakt een wandeling over de kust van Carcass Island waar Magellaanse en ezelspinguïns leven. Tevens is Carcass door het ontbreken van ratten een eiland waar enkele zeldzame zangvogels leven. Op Saunders Island bezoekt u een kolonie van de machtige wenkbrauwalbatrossen en in de omgeving van deze kolonie nestelen ook koningsaalscholvers, rotsspringers, kongingspinguïns, ezelspinguïns en Magellaanse pinguïns.

Dag 4 Port Stanley

Deze vierde dag van de cruise wordt gebruikt voor een bezoek aan Port Stanley, de hoofdstad van de Falklands, voor een wat meer op cultuur gerichte dag. Natuurlijk maakt u een excursie door Port Stanley en in de omgeving van de stad zijn talloze scheepswrakken te vinden van soms wel een eeuw oud.

Dag 5-6 Van de Falklands naar South Georgia

Na het bezoek aan de Falkland Eilanden is het twee dagen varen naar het overweldigende 'wildlife paradise' South Georgia. Tijdens de tocht zuidwaarts merkt u dat de temperatuur geleidelijk steeds verder daalt. U passeert op weg naar South Georgia ook Antarctische convergentie; de zone waar het koude water van Antarctica zich mengt met warmer water uit noordelijker streken. Natuurlijk worden ook tijdens deze zeedagen de nodige lezingen gegeven ter voorbereiding op uw bezoek aan South Georgia. Een andere attractie tijdens de zeedagen is het spotten van vogels vanaf de brug.

Dag 7-10 Excursies South Georgia

South Georgia is met z'n geïsoleerde ligging en buitengewoon rijke dierenwereld een droombestemming voor in dieren geïnteresseerde reizigers. Tijdens de vier dagen bij South Georgia worden uiteenlopende excursies gemaakt. U bezoekt de uitgestorven nederzetting van Grytviken waar koningspinguïns nu door de straten wandelen en King Edwards Point met een Brits garnizoen en het graf van Sir Ernest Shackleton. Andere highlights van South Georgia zijn Fortuna Bay en de Bay of Isles waar de wandering albatros een broedkolonie heeft op Albatros Island. Naast deze bezoekersplaatsen zijn er nog vele andere opties zoals Elsehul, Right Whale Bay, Possession Bay, Gold Harbour en het Drygalski Fjord. Al deze locaties bieden weer andere landschappen en diersoorten. Dieren die u op South Georgia kunt tegenkomen zijn ondermeer: zeeleeuwen, zeeolifanten, vijf soorten pinguïns, albatrossen, giant petrels, skuas, Antarctic sterns, sheatbills en de endemische South Georgia pintail.

Dag 11 Van South Georgia naar de Orkneys

Vandaag is een lange zeedag waarbij de boot koers zet van South Georgia naar de South Orkneys. Aan dek kunt u speuren naar de verschillende soorten pelagische zeevogels of u kunt in de lezingzaal voordrachten volgen over uiteenlopende onderwerpen betreffende het aanstaande bezoek aan het Antarctische Schiereiland.

Dag 12 South Orkneys

Bij de South Orkneys staat een bezoek gepland aan Laurie Island waar een Argentijnse basis is gevestigd. Nabij deze basis is ook een kolonie southern giant petrels. Indien toestemming wordt gegeven door het personeel van de basis, bezoeken we ook Punta Cormoran waar een kolonie Adelie-pinguïns leeft.

Dag 13 Van de South Orkneys naar Antarctica

Ook vandaag is weer een dag op zee. Tijdens de tocht van de South Orkneys naar de zuidelijke Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland komen vermoedelijk ook de eerste ijsbergen in zicht. Tijdens deze oversteek is er kans op echte Antarctische vogelsoorten zoals de maccormick skua, de snow petrel en (met heel veel geluk) de jongen van de illustere keizerpinguïn.

Dag 14-16 Zuidelijke Shetlands en Antarctisch Schiereiland

De laatste drie excursiedagen van deze bijzondere cruise worden besteed aan bezoeken aan de mooiste locaties op de Zuid-Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland. Hoe het programma er precies uit zal zien is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden, maar vaak wordt een selectie gemaakt uit de volgende locaties: Paullet Island met de overblijfselen van poolexpedities en een kolonie van honderdduizenden adelie pinguïns; Brown Bluff waar voet aan land kan worden gezet op een landschappelijk heel mooi stuk van het vasteland van Antarctica; Mikkelsen Harbour op Trinity Island met ezelspinguïns en Weddell- en fur seals op het strand; Charlotte Bay waar goede kansen zijn om crabeater seals te zien; Gerlache Strait biedt goede kansen op het zien van verschillende soorten walvissen en op Deception Island wordt u omringd door een kolonie van wel honderdduizend chinstrap pinguïns; een laatste favoriete bezoekersplaats is Hannah Point waar naast verschillende vogelsoorten ook zeeolifanten voorkomen.

Dag 17-18 Drake Passage

Na het verblijf bij het schiereiland neemt u weer afscheid van het Antarctische gebied en zet u koers naar het noorden voor de oversteek van de Drake Passage terug naar Ushuaia.

Dag 19 Terugkeer in Ushuaia

U komt in de ochtend weer aan in Ushuaia. Hier eindigt de cruise en vervolgens wordt u van de haven naar het vliegveld van Ushuaia gebracht.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertrekdata voor de Antarctica, South Georgia en de Falklands. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs voor het door u gewenste huttype op de door u gewenste vertrekdatum.

Vertrekterugkeerreisduurprijs vanaf
Cruiseboot en opmerkingen

18-10-24

7-11-24

21 dagen

v.a. € 12350

Plancius

21-10-24

10-11-24

21 dagen

v.a. € 12350

M/V Ortelius

6-12-24

25-12-24

20 dagen

v.a. € 12550

Plancius

10-12-24

29-12-24

20 dagen

v.a. € 12550

M/V Ortelius

17-12-24

4-1-25

19 dagen

v.a. € 13500

M/V Hondius

4-1-25

22-1-25

19 dagen

v.a. € 14600

M/V Hondius

16-1-25

3-2-25

19 dagen

v.a. € 14600

Plancius

1-2-25

20-2-25

20 dagen

v.a. € 14600

M/V Hondius

20-2-25

14-3-25

23 dagen

v.a. € 15450

M/V Hondius

22-10-25

11-11-25

21 dagen

v.a. € 12950

M/V Ortelius

28-10-25

17-11-25

21 dagen

v.a. € 13050

M/V Hondius

27-11-25

16-12-25

20 dagen

v.a. € 13450

Plancius

11-12-25

29-12-25

19 dagen

v.a. € 13200

M/V Ortelius

21-12-25

8-1-26

19 dagen

v.a. € 14200

M/V Hondius

19-1-26

6-2-26

19 dagen

v.a. € 15100

Plancius

28-1-26

16-2-26

20 dagen

v.a. € 15350

M/V Hondius

16-2-26

10-3-26

23 dagen

v.a. € 16200

M/V Hondius

routekaartje - Antarctica, South Georgia en de Falklands

19-daagse expeditiecruise langs de Falkland eilanden, South Georgia, de Orkneys en Antarctica

reiscode AQ0003
reisduur 19 dagen
startpunt Ushuaia

prijstoelichting
De genoemde prijs is een vanaf prijs op basis van een driepersoonkamer zonder eigen sanitair. Wij informeren u graag over de prijzen voor de door u gewenste kamertypes op de door u gewenste data.

accommodatie
Er zijn verschillende kamertypen beschikbaar die variëren wat betreft comfort en prijs.

vervoer
hoteltransfers in Ushuaia zijn bij de reissom inbegrepen.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Er zijn verschillende vertrekdata tussen begin november en eind februari.


Inbegrepen
 • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
 • maaltijden tijdens de cruise op basis van volpension
 • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
 • excursies en lezingen tijdens de cruise
 • alle service-charges en haven-taxen tijdens de cruise
 • reisvoorbereidingsmaterialen
 • hoteltransfers naar en van het cruiseschip
 • gebruik van rubberlaarzen voor landingen
Niet inbegrepen
 • drankjes aan boord
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien
 • optionele activiteiten als duiken en kajakken

Antarctica, South Georgia en de Falklands

Hoogtepunten

De meest complete cruise naar Antarctica en de Sub-Antarctische eilanden

Sta versteld van de onvoorstelbare dierenrijkdom op South Georgia

Bezoek het graf van Sir Ernest Shackleton

Slenter door Port Stanley op de Falklands

Ervaar tot besluit de ongereptheid van Antarctica

Een Antarctische expeditiecruise is niet alleen voor liefhebbers van ongerepte streken en bijzondere landschappen. Het is zeker ook voor dierenliefhebbers die het fascinerend vinden om dieren in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Juist voor deze laatste categorie is het wellicht een overweging waard om niet alleen een cruise naar het Antarctisch Schiereiland te maken maar juist om er wat meer tijd voor uit te trekken en ook de dierenparadijzen van de Falklands, South Georgia en de South Orkneys te bezoeken. Deze sub-Antarctische eilanden kennen een rijke fauna waarbij vooral de vogelwereld spectaculair is. Bent u bij land, dan maakt u gemiddeld twee keer per dag een excursie. Tijdens de zeedagen worden lezingen gegeven en natuurlijk kunt u vanaf het dek of de brug speuren naar zeevogels, dolfijnen en walvissen.


Dag-tot-dag

Dag 1 Start van de cruise

Deze expeditiecruise naar de Falklands, South Georgia en het Antarctische Schiereiland start in de middag als u in Ushuaia aan boord gaat. U vertrekt vervolgens en zet koers door het Beaglekanaal naar de Falkland Eilanden.

Dag 2 Op weg naar de Falklands

De eerste dag op volle zee is een prima gelegenheid om kennis te maken met het schip, de bemanning en de andere deelnemers aan deze expeditiecruise. U kunt het dek verkennen, genieten van het uitzicht vanaf de brug of één van de vele presentaties bijwonen die gedurende de dag worden gegeven. De onderwerpen van deze presentaties hebben alle te maken met de gebieden die u gaat bezoeken en vormen dan ook een perfecte voorbereiding op de rest van de reis.

Dag 3 Excursies Falkland Eilanden

Op de Falkland Eilanden wordt in ieder geval getracht een hele dag door te brengen aan de fascinerende westkant van de archipel. U maakt een wandeling over de kust van Carcass Island waar Magellaanse en ezelspinguïns leven. Tevens is Carcass door het ontbreken van ratten een eiland waar enkele zeldzame zangvogels leven. Op Saunders Island bezoekt u een kolonie van de machtige wenkbrauwalbatrossen en in de omgeving van deze kolonie nestelen ook koningsaalscholvers, rotsspringers, kongingspinguïns, ezelspinguïns en Magellaanse pinguïns.

Dag 4 Port Stanley

Deze vierde dag van de cruise wordt gebruikt voor een bezoek aan Port Stanley, de hoofdstad van de Falklands, voor een wat meer op cultuur gerichte dag. Natuurlijk maakt u een excursie door Port Stanley en in de omgeving van de stad zijn talloze scheepswrakken te vinden van soms wel een eeuw oud.

Dag 5-6 Van de Falklands naar South Georgia

Na het bezoek aan de Falkland Eilanden is het twee dagen varen naar het overweldigende 'wildlife paradise' South Georgia. Tijdens de tocht zuidwaarts merkt u dat de temperatuur geleidelijk steeds verder daalt. U passeert op weg naar South Georgia ook Antarctische convergentie; de zone waar het koude water van Antarctica zich mengt met warmer water uit noordelijker streken. Natuurlijk worden ook tijdens deze zeedagen de nodige lezingen gegeven ter voorbereiding op uw bezoek aan South Georgia. Een andere attractie tijdens de zeedagen is het spotten van vogels vanaf de brug.

Dag 7-10 Excursies South Georgia

South Georgia is met z'n geïsoleerde ligging en buitengewoon rijke dierenwereld een droombestemming voor in dieren geïnteresseerde reizigers. Tijdens de vier dagen bij South Georgia worden uiteenlopende excursies gemaakt. U bezoekt de uitgestorven nederzetting van Grytviken waar koningspinguïns nu door de straten wandelen en King Edwards Point met een Brits garnizoen en het graf van Sir Ernest Shackleton. Andere highlights van South Georgia zijn Fortuna Bay en de Bay of Isles waar de wandering albatros een broedkolonie heeft op Albatros Island. Naast deze bezoekersplaatsen zijn er nog vele andere opties zoals Elsehul, Right Whale Bay, Possession Bay, Gold Harbour en het Drygalski Fjord. Al deze locaties bieden weer andere landschappen en diersoorten. Dieren die u op South Georgia kunt tegenkomen zijn ondermeer: zeeleeuwen, zeeolifanten, vijf soorten pinguïns, albatrossen, giant petrels, skuas, Antarctic sterns, sheatbills en de endemische South Georgia pintail.

Dag 11 Van South Georgia naar de Orkneys

Vandaag is een lange zeedag waarbij de boot koers zet van South Georgia naar de South Orkneys. Aan dek kunt u speuren naar de verschillende soorten pelagische zeevogels of u kunt in de lezingzaal voordrachten volgen over uiteenlopende onderwerpen betreffende het aanstaande bezoek aan het Antarctische Schiereiland.

Dag 12 South Orkneys

Bij de South Orkneys staat een bezoek gepland aan Laurie Island waar een Argentijnse basis is gevestigd. Nabij deze basis is ook een kolonie southern giant petrels. Indien toestemming wordt gegeven door het personeel van de basis, bezoeken we ook Punta Cormoran waar een kolonie Adelie-pinguïns leeft.

Dag 13 Van de South Orkneys naar Antarctica

Ook vandaag is weer een dag op zee. Tijdens de tocht van de South Orkneys naar de zuidelijke Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland komen vermoedelijk ook de eerste ijsbergen in zicht. Tijdens deze oversteek is er kans op echte Antarctische vogelsoorten zoals de maccormick skua, de snow petrel en (met heel veel geluk) de jongen van de illustere keizerpinguïn.

Dag 14-16 Zuidelijke Shetlands en Antarctisch Schiereiland

De laatste drie excursiedagen van deze bijzondere cruise worden besteed aan bezoeken aan de mooiste locaties op de Zuid-Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland. Hoe het programma er precies uit zal zien is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden, maar vaak wordt een selectie gemaakt uit de volgende locaties: Paullet Island met de overblijfselen van poolexpedities en een kolonie van honderdduizenden adelie pinguïns; Brown Bluff waar voet aan land kan worden gezet op een landschappelijk heel mooi stuk van het vasteland van Antarctica; Mikkelsen Harbour op Trinity Island met ezelspinguïns en Weddell- en fur seals op het strand; Charlotte Bay waar goede kansen zijn om crabeater seals te zien; Gerlache Strait biedt goede kansen op het zien van verschillende soorten walvissen en op Deception Island wordt u omringd door een kolonie van wel honderdduizend chinstrap pinguïns; een laatste favoriete bezoekersplaats is Hannah Point waar naast verschillende vogelsoorten ook zeeolifanten voorkomen.

Dag 17-18 Drake Passage

Na het verblijf bij het schiereiland neemt u weer afscheid van het Antarctische gebied en zet u koers naar het noorden voor de oversteek van de Drake Passage terug naar Ushuaia.

Dag 19 Terugkeer in Ushuaia

U komt in de ochtend weer aan in Ushuaia. Hier eindigt de cruise en vervolgens wordt u van de haven naar het vliegveld van Ushuaia gebracht.

Koningspinguïns op South Georgia (foto: Hanneke Dallmeijer)

slideshow - Antarctica, South Georgia en de Falklandsanvrsgrcalamiteitenfonds