Expedition Cruises
door: Ander Licht Reizen

Ross Sea expeditie"Hoe ver wil je gaan?" Dat is de vraag die je je als reiziger moet stellen wil je deelnemen aan de Ross Sea Odyssey; een van de meest bijzondere Antarctische expeditiecruises. Deze tocht toont u veel meer van Antarctica dan alleen het Antarctische Schiereiland waar de meeste expeditiecruises komen. U bezoekt ook het Schiereiland maar vaart vervolgens verder naar het extreem desolate Peter 1 Island en langs de randen van het zeeijs in de Amundsen zee naar de Ross Ice Shelf. Hier bezoekt u Ross Island met de actieve vulkaan Mount Erebus, de McMurdo Sound waar u het meest zuidelijke open water op aarde bevaart en u bezoekt de 'dry valleys' waar het extreem droge, koude en van alle leven gespeende landschap nog het meest op een 'marslandschap' lijkt. Vervolgens verlaat u via een aantal bijzondere eilanden waaronder Campbell Eiland Antarctica en komt u u aan in Nieuw Zeeland waar de cruise eindigt.

Deze reis is een expeditiecruise in de klassieke zin van het woord. Het schip de Ortelius waarop Ross Sea Odyssey gemaakt wordt, is bij uitstek geschikt voor deze bijzondere expeditie maar de omstandigheden in deze afgelegen en extreme streken zijn dusdanig onvoorspelbaar dat het hele programma onder voorhoud is.

Dag 1 Vertrek vanuit Ushuaia

Deze dag start de "Ross Sea Expeditie" in Ushuaia; de meest zuidelijke stad op aarde. U gaat in de middag aan boord van de MV Ortelius die rond zonsondergang z'n steven naar het zuiden wendt en door het Beagle kanaal op weg gaat voor de oversteek van de Drake Passage.

Dag 2-3 In het spoor van de Poolreizigers

De komende twee dagen volgt u het pad van de oorspronkelijke poolreizigers van Zuid-Amerika naar Antartica. Tijdens de oversteek worden lezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen die echter alle betrekking hebben op het aanstaande bezoek van Antarctica. Na het oversteken van de Antarctische convergentie (de grens waar de koude Antarctische en warmere noordelijkere stromen elkaar ontmoeten) komt u ook in het biotoop van de Antartische fauna en kunt u vanaf de brug speuren naar zeevogels zoals: wandering albatrosses, grey headed albatrosses, black- browed albatrosses, light- mantled sooty albatrosses, cape pigeons, southern fulmars, wilson’s storm petrels, blue petrels and antarctic petrels.

Dag 4 De Poolcirkel

Tegen het einde van dag vier arriveert u ongeveer ter hoogte van de Poolcirkel bij het Antartische schiereiland. U bevindt zich nu al zuidelijker dan daar waar de meeste Antarctica reizigers ooit komen. Als de ijscondities het toestaan vaart de Ortelius door de Pendleton Straight en wordt getracht te landen op het zelden bezochte Renaud Island. Hier leeft een kolonie Adelie pinguïns en het besneeuwde landschap met de vele ijsbergen is prachtig.

Dag 5-6 Oversteek van de Bellinghausen Zee

Deze twee dagen worden gebruik voor de oversteek van de Bellinghausen Zee op weg naar Peter I Island

Dag 7 Peter I Island

Vandaag komt de boot langs het zeer zelden bezochte Peter I Island. Dit desolate eiland is genoemd naar de Russische tsaar Peter de Eerste en wordt geclaimed door Noorwegen. Op het eiland leven zee-olifanten, southern fulmars en cape pidgeons. Door de ligging midden op zee is de golfslag vaak sterk en is het heel lastig landen op Peter I Island en het eiland wordt dan ook maar zeer zelden bezocht. Echter als de condities het toestaan zal worden getracht een landing te maken met de helikopters op het het vergletsjerde noordelijke deel van het eiland. Een unieke kans op voet aan land te zetten op een van de meest afgelegen eilanden ter wereld.

Dag 8-14 Door de Amundsen Zee

Na Peter I Island volgt de lange oversteek door de Amundsen Zee naar de Ross Zee. De condities van het zeeijs verschillen van jaar tot jaar maar als de condities het toestaan zal de Ortelius langs de randen van het zeeijs varen. Juist langs de randen van het pakijs zijn regelmatig spectaculaire waarnemingen toe doen. Solitaire keizerspinguïns, groepen met pelsrobben op ijsschotsen en orca's en minke walvissen langs de randen van het ijs.

Dag 15-17 De Ross Ice-Shelf

Op dag 15 van de cruise komt u vermoedelijk aan bij de Ross Ice Shelf. Dit is een immense drijvende plak landijs waarvan het front zo'n 30 meter boven de zeespiegel oprijst. De oppervlakte van de Ross Ice Shelf is vergelijkbaar met het oppervlak van Frankrijk en het ijs 'golft' mee met de bewegingen van eb en vloed. In de Walvisbaai aan de oostkant van de ijsplaat nabij Roosevelt Island beklom Roald Amundsen de ijsplaat via welke hij vervolgens op 14 december 1911 de Zuidpool bereikte. Als de condities het toelaten zullen alle passagiers per helicopter op de Ross Ice Shelf worden afgezet.

Dag 18-20 Verkenning van de Ross Zee

Deze dagen zijn gereserveerd voor een verkenning van de Ross Zee. Een van de excursiedoelen is natuurlijk Ross Island met Mount Erebus, Mount Terror en Mount Bird waar zich belangrijke gebeurtenissen afspeelden tijdens de Britse ontdekkingsreizen van de afgelopen eeuw. Zo wordt geprobeerd Cape Royds te bezoeken met de hut van Shackleton en Cape Evans met de cabin van Robert Falcon Scott. Vanuit Hut Point vertrokken hij en z'n mannen voor hun expeditie richting de Zuidpool. Ook zal gedurende deze dagen worden getracht een bezoek te brengen aan de Antarctische bases van de VS en Nieuw-Zeeland in de Mc Murdo Sound. Een laatste reisdoel tenslotte tijdens deze dagen zijn de Dry Valleys. Deze zijn alleen toegankelijk per helicopter en kunnen dus alleen bezocht worden als de condities het toelaten. Door de extreme omstandigheden is er totaal geen leven in de Dry Valleys; geen grassen, geen mossen, geen korstmossen, niets. "Dichter bij Mars kunt u op onze planeet niet komen!"

Dag 21-22 Exploring the inexpressible

Gedurende deze dagen vaart u noordwaarts door de Ross Zee voorbij de Drygalsky ijstong en het Italiaanse onderzoeksstation in Terra Nova Bay. Als de condities het toelaten zal een landing worden gemaakt op Inexpressible Island met zijn fascinerdende geschiedenis rond de Northern Party van kapitein Scott. Ook is hier een grote kolonie Adelie pinguïns. Als het zeeijs de toegang tot de Terra Nova baai belemmerd zal worden getracht het gebied rond Cap Hallet te verkennen. Ook hier leeft een grote kolonie Adelie's.

Dag 23 Cape Adare

Cape Adere is de allereerste plaats waar mensen hebben overwinterd op het Antarctische continent. De hut waar de Noor Borchgrevink overwinterde in 1899 is omgeven door de grootste kolonie met adelie pinguïns ter wereld.

Dag 24 Vanuit de Ross Sea noordwaarts

Vanaf Cape Adare vaart de Ortelius deze dag naar de ingang van de Ross Zee. Afhankelijk van de zeeijscondities en de te kiezen route passeren we mogelijk de Balleny Islands gepasseerd die in 1839 werden ontdekt door de Britse kapitein John Balleny.

Dag 25 Balleny Islands

De geplande route van de MV Ortelius loopt deze dag langs Sturge Island; één van de Balleny Islands. Hopelijk staan de weersomstandigheden het toe een goede indruk van de Balleny Islands te krijgen. Daarna vaart de Ortelius noordwaars door de Zuidelijke Oceaan

Dag 26-28 De zeevogels van de Zuidelijke Oceaan

Gedurende deze dagen wordt de Zuidelijke Oceaan overgestoken op weg naar Macquarie Island. Over het algemeen zijn dit uitstekende dagen om te speuren naar de rijke vogelwereld van dit deel van de Oceaan.

Dag 29 Macquarie Island

Macquarie Island oftewel 'Macca' is een natuurreservaat wat behoord tot Tasmanië en in 1997 werd uitgeroepen tot een UNESCO werelderfgoed. Het eiland werd ontdekt door de pelsrobbenjager Frederick Hassleborough. De grootste attractie van Macquarrie is z'n enorme faunarijkdom. Er zijn kolonies konings-, ezels- en zuidelijke rotsspringer pinguïns. Ook is er een kolonie van bijna een miljoen dieren van de endemische 'royal penguïn'. De meest talrijke zeezoogdieren zijn zeeolifanten en verschillende soorten pelsrobben.

Dag 30 Naar Campbell Island

Vanaf Macquarie Island vaart de Ortelius verder naar het volgende fauna paradijs: Campbell Island.

Dag 31 Campbell Island Island

Vandaag wordt geprobeerd te landen op Campbell Island. Dit eiland is een UNESCO werelderfgoed en kent naast een prachtige vegetatie een zeer rijke fauna. Zo is er een grote (en goed toegankelijke) kolonie van de Southern Royal Albatros op het hoofdeiland en daarnaast nestelen er maar liefst 5 andere soorten albatrossen op de omliggende kleine eilandjes. Ook nestelen op het eiland drie soorten pinguïns: rotsspringers, de grote kuifpinguïn en de geeloogpinguïn. Op de stranden leven daarnaast zeeolifanten, pelsrobben en zeeleeuwen.

Dag 32-32 Op weg naar Nieuw Zeeland

De laatste dag van de reis worden gebruikt voor de oversteek van Cambell Island naar Bluff in Nieuw Zeeland.

Dag 33 Aankomst in Bluff

's Ochtends komt de boot aan in Bluff (Nieuw Zeeland). Daar eindigt deze bijzondere expeditiecruise.

Let op!

De eerste reis van het jaar start in Ushuaia en eindigt in Bluff (Nieuw Zeeland). De tweede reis gaat in omgekeerde richting.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertrekdata voor de Ross Sea expeditie. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs voor het door u gewenste huttype op de door u gewenste vertrekdatum.

Vertrekterugkeerreisduurprijs vanaf
Cruiseboot en opmerkingen

13-1-20

15-2-20

34 dagen

v.a. € 22500

M/V Ortelius

Van Argentinië naar Nieuw-Zeeland

16-2-20

18-3-20

32 dagen

v.a. € 22500

M/V Ortelius

Van Nieuw-Zeeland naar Argentinië

13-1-21

15-2-21

34 dagen

v.a. € 22950

M/V Ortelius

Van Argentinië naar Nieuw-Zeeland

16-2-21

19-3-21

32 dagen

v.a. € 22950

M/V Ortelius

Van Nieuw-Zeeland naar Argentinië

routekaartje - Ross Sea expeditie

Expeditiecruise van Ushuaia naar Bluff via de Ross Sea met met helikopter excursies.

reiscode AQ0048
reisduur 32 dagen
startpunt Ushuaia
eindpunt Bluff

prijstoelichting
De genoemde prijs is een vanaf prijs op basis van een vierpersoonskamer met gedeeld sanitair. Wij informeren u graag over de prijzen voor de door u gewenste kamertypes op de door u gewenste data.

accommodatie
Er zijn verschillende kamertypen beschikbaar die variëren wat betreft comfort en prijs.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Deze expeditiecruise vindt plaats in januari, februari en maart


Inbegrepen
  • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
  • maaltijden op basis van volpension
  • (helikopter)excursies en lezingen tijdens de cruise
  • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
  • alle service-charges en haventaxen tijdens de cruise
  • reisvoorbereidingsmaterialen
  • gebruik van rubberlaarzen voor landingen
Niet inbegrepen
  • drankjes aan boord
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • fooien

Ross Sea expeditie

Hoogtepunten

Helikoptertours inbegrepen in de cruiseprijs

Bezoek aan het extreem afgelegen Peter I island

Start in Zuid-Amerika en eindig in Nieuw Zeeland of v.v.

Spot de zuidelijke koningsalbatros

Reis in het spoor van de zuidpoolverkenners Scott en Shackleton

"Hoe ver wil je gaan?" Dat is de vraag die je je als reiziger moet stellen wil je deelnemen aan de Ross Sea Odyssey; een van de meest bijzondere Antarctische expeditiecruises. Deze tocht toont u veel meer van Antarctica dan alleen het Antarctische Schiereiland waar de meeste expeditiecruises komen. U bezoekt ook het Schiereiland maar vaart vervolgens verder naar het extreem desolate Peter 1 Island en langs de randen van het zeeijs in de Amundsen zee naar de Ross Ice Shelf. Hier bezoekt u Ross Island met de actieve vulkaan Mount Erebus, de McMurdo Sound waar u het meest zuidelijke open water op aarde bevaart en u bezoekt de 'dry valleys' waar het extreem droge, koude en van alle leven gespeende landschap nog het meest op een 'marslandschap' lijkt. Vervolgens verlaat u via een aantal bijzondere eilanden waaronder Campbell Eiland Antarctica en komt u u aan in Nieuw Zeeland waar de cruise eindigt.

Deze reis is een expeditiecruise in de klassieke zin van het woord. Het schip de Ortelius waarop Ross Sea Odyssey gemaakt wordt, is bij uitstek geschikt voor deze bijzondere expeditie maar de omstandigheden in deze afgelegen en extreme streken zijn dusdanig onvoorspelbaar dat het hele programma onder voorhoud is.


Dag-tot-dag

Dag 1 Vertrek vanuit Ushuaia

Deze dag start de "Ross Sea Expeditie" in Ushuaia; de meest zuidelijke stad op aarde. U gaat in de middag aan boord van de MV Ortelius die rond zonsondergang z'n steven naar het zuiden wendt en door het Beagle kanaal op weg gaat voor de oversteek van de Drake Passage.

Dag 2-3 In het spoor van de Poolreizigers

De komende twee dagen volgt u het pad van de oorspronkelijke poolreizigers van Zuid-Amerika naar Antartica. Tijdens de oversteek worden lezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen die echter alle betrekking hebben op het aanstaande bezoek van Antarctica. Na het oversteken van de Antarctische convergentie (de grens waar de koude Antarctische en warmere noordelijkere stromen elkaar ontmoeten) komt u ook in het biotoop van de Antartische fauna en kunt u vanaf de brug speuren naar zeevogels zoals: wandering albatrosses, grey headed albatrosses, black- browed albatrosses, light- mantled sooty albatrosses, cape pigeons, southern fulmars, wilson’s storm petrels, blue petrels and antarctic petrels.

Dag 4 De Poolcirkel

Tegen het einde van dag vier arriveert u ongeveer ter hoogte van de Poolcirkel bij het Antartische schiereiland. U bevindt zich nu al zuidelijker dan daar waar de meeste Antarctica reizigers ooit komen. Als de ijscondities het toestaan vaart de Ortelius door de Pendleton Straight en wordt getracht te landen op het zelden bezochte Renaud Island. Hier leeft een kolonie Adelie pinguïns en het besneeuwde landschap met de vele ijsbergen is prachtig.

Dag 5-6 Oversteek van de Bellinghausen Zee

Deze twee dagen worden gebruik voor de oversteek van de Bellinghausen Zee op weg naar Peter I Island

Dag 7 Peter I Island

Vandaag komt de boot langs het zeer zelden bezochte Peter I Island. Dit desolate eiland is genoemd naar de Russische tsaar Peter de Eerste en wordt geclaimed door Noorwegen. Op het eiland leven zee-olifanten, southern fulmars en cape pidgeons. Door de ligging midden op zee is de golfslag vaak sterk en is het heel lastig landen op Peter I Island en het eiland wordt dan ook maar zeer zelden bezocht. Echter als de condities het toestaan zal worden getracht een landing te maken met de helikopters op het het vergletsjerde noordelijke deel van het eiland. Een unieke kans op voet aan land te zetten op een van de meest afgelegen eilanden ter wereld.

Dag 8-14 Door de Amundsen Zee

Na Peter I Island volgt de lange oversteek door de Amundsen Zee naar de Ross Zee. De condities van het zeeijs verschillen van jaar tot jaar maar als de condities het toestaan zal de Ortelius langs de randen van het zeeijs varen. Juist langs de randen van het pakijs zijn regelmatig spectaculaire waarnemingen toe doen. Solitaire keizerspinguïns, groepen met pelsrobben op ijsschotsen en orca's en minke walvissen langs de randen van het ijs.

Dag 15-17 De Ross Ice-Shelf

Op dag 15 van de cruise komt u vermoedelijk aan bij de Ross Ice Shelf. Dit is een immense drijvende plak landijs waarvan het front zo'n 30 meter boven de zeespiegel oprijst. De oppervlakte van de Ross Ice Shelf is vergelijkbaar met het oppervlak van Frankrijk en het ijs 'golft' mee met de bewegingen van eb en vloed. In de Walvisbaai aan de oostkant van de ijsplaat nabij Roosevelt Island beklom Roald Amundsen de ijsplaat via welke hij vervolgens op 14 december 1911 de Zuidpool bereikte. Als de condities het toelaten zullen alle passagiers per helicopter op de Ross Ice Shelf worden afgezet.

Dag 18-20 Verkenning van de Ross Zee

Deze dagen zijn gereserveerd voor een verkenning van de Ross Zee. Een van de excursiedoelen is natuurlijk Ross Island met Mount Erebus, Mount Terror en Mount Bird waar zich belangrijke gebeurtenissen afspeelden tijdens de Britse ontdekkingsreizen van de afgelopen eeuw. Zo wordt geprobeerd Cape Royds te bezoeken met de hut van Shackleton en Cape Evans met de cabin van Robert Falcon Scott. Vanuit Hut Point vertrokken hij en z'n mannen voor hun expeditie richting de Zuidpool. Ook zal gedurende deze dagen worden getracht een bezoek te brengen aan de Antarctische bases van de VS en Nieuw-Zeeland in de Mc Murdo Sound. Een laatste reisdoel tenslotte tijdens deze dagen zijn de Dry Valleys. Deze zijn alleen toegankelijk per helicopter en kunnen dus alleen bezocht worden als de condities het toelaten. Door de extreme omstandigheden is er totaal geen leven in de Dry Valleys; geen grassen, geen mossen, geen korstmossen, niets. "Dichter bij Mars kunt u op onze planeet niet komen!"

Dag 21-22 Exploring the inexpressible

Gedurende deze dagen vaart u noordwaarts door de Ross Zee voorbij de Drygalsky ijstong en het Italiaanse onderzoeksstation in Terra Nova Bay. Als de condities het toelaten zal een landing worden gemaakt op Inexpressible Island met zijn fascinerdende geschiedenis rond de Northern Party van kapitein Scott. Ook is hier een grote kolonie Adelie pinguïns. Als het zeeijs de toegang tot de Terra Nova baai belemmerd zal worden getracht het gebied rond Cap Hallet te verkennen. Ook hier leeft een grote kolonie Adelie's.

Dag 23 Cape Adare

Cape Adere is de allereerste plaats waar mensen hebben overwinterd op het Antarctische continent. De hut waar de Noor Borchgrevink overwinterde in 1899 is omgeven door de grootste kolonie met adelie pinguïns ter wereld.

Dag 24 Vanuit de Ross Sea noordwaarts

Vanaf Cape Adare vaart de Ortelius deze dag naar de ingang van de Ross Zee. Afhankelijk van de zeeijscondities en de te kiezen route passeren we mogelijk de Balleny Islands gepasseerd die in 1839 werden ontdekt door de Britse kapitein John Balleny.

Dag 25 Balleny Islands

De geplande route van de MV Ortelius loopt deze dag langs Sturge Island; één van de Balleny Islands. Hopelijk staan de weersomstandigheden het toe een goede indruk van de Balleny Islands te krijgen. Daarna vaart de Ortelius noordwaars door de Zuidelijke Oceaan

Dag 26-28 De zeevogels van de Zuidelijke Oceaan

Gedurende deze dagen wordt de Zuidelijke Oceaan overgestoken op weg naar Macquarie Island. Over het algemeen zijn dit uitstekende dagen om te speuren naar de rijke vogelwereld van dit deel van de Oceaan.

Dag 29 Macquarie Island

Macquarie Island oftewel 'Macca' is een natuurreservaat wat behoord tot Tasmanië en in 1997 werd uitgeroepen tot een UNESCO werelderfgoed. Het eiland werd ontdekt door de pelsrobbenjager Frederick Hassleborough. De grootste attractie van Macquarrie is z'n enorme faunarijkdom. Er zijn kolonies konings-, ezels- en zuidelijke rotsspringer pinguïns. Ook is er een kolonie van bijna een miljoen dieren van de endemische 'royal penguïn'. De meest talrijke zeezoogdieren zijn zeeolifanten en verschillende soorten pelsrobben.

Dag 30 Naar Campbell Island

Vanaf Macquarie Island vaart de Ortelius verder naar het volgende fauna paradijs: Campbell Island.

Dag 31 Campbell Island Island

Vandaag wordt geprobeerd te landen op Campbell Island. Dit eiland is een UNESCO werelderfgoed en kent naast een prachtige vegetatie een zeer rijke fauna. Zo is er een grote (en goed toegankelijke) kolonie van de Southern Royal Albatros op het hoofdeiland en daarnaast nestelen er maar liefst 5 andere soorten albatrossen op de omliggende kleine eilandjes. Ook nestelen op het eiland drie soorten pinguïns: rotsspringers, de grote kuifpinguïn en de geeloogpinguïn. Op de stranden leven daarnaast zeeolifanten, pelsrobben en zeeleeuwen.

Dag 32-32 Op weg naar Nieuw Zeeland

De laatste dag van de reis worden gebruikt voor de oversteek van Cambell Island naar Bluff in Nieuw Zeeland.

Dag 33 Aankomst in Bluff

's Ochtends komt de boot aan in Bluff (Nieuw Zeeland). Daar eindigt deze bijzondere expeditiecruise.

De immense Ross Ice Shelf (foto: Delphine Aures)

slideshow - Ross Sea expeditieanvrsgrcalamiteitenfonds