Expedition Cruises
door: Ander Licht Reizen

Spitsbergen en Groenland zeilcruiseDe combinatie van Spitsbergen en Groenland in één expeditiecruise staat garant voor een diverse en zeer complete Arctische expeditiecruise. Op Spitsbergen verkent u een aantal locaties waar u kunt genieten van de rijke fauna met onder andere pelsrobben, walrussen en de 'King of the Arctic'; de ijsbeer. Op Groenland kunt u vervolgens ondermeer genieten van de machtige kustlandschappen, met gletsjers bezaaide fjorden en oude innuit nederzettingen. En doordat deze reis in september plaatsvindt zijn de kansen relatief groot om ook het beroemde noorderlicht te zien.

Dag 1 Start van de cruise in Longyearbyen

Op deze dag start uw cruise in Longyearbyen. Afhankelijk van uw tijdstip van aankomst kunt u de dag nog gebruiken om rond te kijken in Longyearbyen en eventueel een bezoek te brengen aan het Svalbard Museum waar u een goed beeld kunt krijgen van de geschiedenis van Spitsbergen. Aan het begin van de avond vertrekt de boot uit de haven van Longyearbyen richting Tryghamna waar de Rembrandt voor anker zal gaan.

Dag 2 Alkhornet

Bij Trygghamna kunt u de resten zien van een 17e eeuws Engels walvisstation en een 18 eeuws Pomor jachtstation. U kunt deze bezichtigen en daarna wandelt u vanuit Trygghamna naar Alkhornet; een grote klif waar zeer veel zeevogels nestelen. Onderaan de klif hebben poolvossen hun hol en op de toendra rond de klif grazen rendieren. In de middag wordt Poolepynten bij Forlandsundet bezocht waar vaak walrussen op het strand liggen.

Dag 3 Fuglefjorden met Svitjodbreen en Birgerbukta

Vandaag vaart de boot het Fuglefjord binnen en kunt u genieten van de mooie uitzichten op de Svitjod gletsjer en de Birgerbukta. Hier zijn broedplaatsen van grote jagers en er zijn goede kansen op het spotten van ijsberen. In Birgerbukta zijn oude blubberovens uit de walvistijd te zien en er wordt getracht Ytre Norskøya te landen. Dit eiland was een uitkijkpunt voor Nederlandse walvisvaarders en we kunnen in hun voetsporen treden tijdens de wandeling naar de top van het eiland waarbij u enkele vogelkliffen passeert. Ook zijn er zo'n 200 graven van Nederlandse walvisvaarders. Tussen de graven nestelen grote jagers en eidereenden.

Dag 4-6 Op weg van Spitsbergen naar Groenland

De komende dagen vaart u van Spitsbergen naar de oostkust van Groenland. Daarbij volgt de boot waar mogelijk de lijn van het zeeijs. Onderweg wordt natuurlijk uitgekeken naar walvissen en zeevogels.

Dag 7 Myggebugten op Groenland

Bij aankomst in Groenland probeert de boot door het zeeijs de Foster Bugt in te varen om een landing te maken bij Myggebugten. Achter de oude pelsjagershut ligt een uitgestrekte toendra waar muskusossen leven. Daarnaast zijn er vele meertjes met verschillende soorten ganzen.

Dag 8 Franz Joseph Fjord

Vandaag bezoekt u het spectaculaire Franz Joseph Fjord dat vaak is bezaaid met ijsbergen en aan weerszijden wordt geflankeerd door steil opreizende bergen. 's Avonds bereikt het schip het "Teufelschloss". Deze indrukwekkende berg is onderdeel van de Eleonora Bay Super Group; een zeer oud gesteentemassief. Tijdens de komende dagen zullen steeds weer indrukwekkende geologische verschijnselen gerelateerd aan dit massief het landschap bepalen.

Dag 9 Blomster Bugt

De eerste landingsplaats voor deze dag is Blomster Bugt met z'n prachtige geologische formaties. Het is daarnaast een plek waar vaak poolhazen en soms muskusossen te zien zijn. Daarbij is het een gebied wat zich bij uitstek leent voor een prachtige wandeling. 's Middags vaart de boot dieper het Franz Joseph Fjord in tot bij Renbugten. De tocht door dit relatief smalle fjord is altijd bijzonder door het spectaculaire landschap en de vaak zeer indrukwekkende ijsbergen.

Dag 10 Renbugten - muskussossen en poolhazen

Vandaag wordt getracht een landing te maken bij Renbugten waar poolhazen en muskusossen kunnen worden gespot. In de middag vaart de boot de Antarctic Sound in. In het kale landschap is goed te zien hoe 'beweegelijk de aarde is en hoe eens horizontale sedementen door plaattectoniek schots en scheef zijn gezet. 's Avonds gaat de boot voor anker bij Maria Eiland.

Dag 11 Kong Oscars Fjord

Vandaag vaart de boot het Kong Oscars Fjord binnen in het doel is om in de middag een uitgebreide wandeling te maken in de omgeving van Menander Øer.

Dag 12 Antarctic Havn in Kong Oscars Fjord

Het Kong Oscars Fjord is één van de grootste fjorden in Oost-Groenland. De boot vaart in de ochtend westwaarts door dit fjord met als doel een landing in Antarctic Havn. De middag wordt gebruikt voor een verkenning van deze weidse vallei. De herfstkleuren van de spaarzame vegetatie maken het landschap in dit jaargetijde extra mooi.

Dag 13 Zeedag op weg naar de Scoresby Sund

Van één van de grootste fjorden in Oost-Groenland vaartde boot vandaag naar het grootste fjordensysteem op aarde; de Scoresby Sund.

Dag 14 Denemarken Eiland

U brengt een bezoek aan een Inuit nederzetting bij Denemarken Eiland die zo'n 200 jaar geleden werd verlaten. Ronde stenen cirkels markeren de aanwezigheid van de zomerverblijven en de winterhuizen liggen nabij een kleine landtong. Beide locaties zijn behoorlijk goed bewaard gebleven waarbij de ingangen en 'beerveilige' vleesvoorraadruimtes goed te herkennen zijn. Ook zijn er enkele graven te zien. In de middag vaart de boot langs de oostkant van Milne Land waar vaak grote ijsbergen te zien zijn.

Dag 15 De ijsbergen van de Scoresby Sund

In de ochtend wordt een landing gemaakt bij Sydkap. Hier kunt u genieten van een werkelijk prachtig uitzicht. Bij helder weer heeft u ook zicht op de ingang van het Nordvestfjord in Scoresby Land. Hier drijven immense ijsbergen van soms wel meer dan 100 meter hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste van deze ijsbergen zijn 'vastgelopen' want het fjord is hier slechts zo'n 400 meter diep.

Dag 16 Ittoqqortoormiit

's Ochtends gaat u aan land in Ittoqqortoormiit; met 400 inwoners de grootste nederzetting in de Scoresby Sund. U kunt hier postzegels kopen om ansichtkaarten te versturen en rondwandelen om te genieten van typisch Groenlandse zaken zoals de alomtegenwoordige sledehonden en drogende pelzen van zeehonden, muskusossen en ijsberen.

Dag 17 De zuidkust van Jameson land

Kap Stewart aan de zuidkust van Jameson Land is het doel voor de ochtendexcursie van deze laatste excursiedag. Hier is een meertje waar zich vaak waadvogels en ganzen verzamelen voor de herfsttrek. In het glooiende landschap zijn vaak muskusossen en lemmingen te zien. In de middag kan een wandeling gemaakt worden bij de kop van het fjord of er wordt een excursie gemaakt nabij Hareelv waar de J.P. Kochs Fjeld kan worden beklommen. Dit gebied staat bekend om z'n fossielen van dieren die het midden houden tussen een amfibie en een vis. Daarna vaart de boot naar Constable Pynt Airport voor de laatste overnachting.

Dag 18 Einde van de reis bij Constable Pynt

In de ochtend maakt u een laatste landing bij het vliegveld van Constable Pynt. Hier eindigt de cruise maar de meeste passagiers zullen vervolgens met een chartervlucht naar Reykjavik op IJsland vliegen

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertrekdata voor de Spitsbergen en Groenland zeilcruise. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs voor het door u gewenste huttype op de door u gewenste vertrekdatum.

Vertrekterugkeerreisduurprijs vanaf
Cruiseboot en opmerkingen

28-7-20

4-8-20

8 dagen

v.a. € 5950

Rembrandt van Rijn

routekaartje - Spitsbergen en Groenland zeilcruise

Een mooie diverse expeditiecruise langs Spitsbergen en de noordoostkust van Groenland in het seizoen van het noorderlicht.

reiscode NO0025
reisduur 18 dagen
startpunt Longyearbyen
eindpunt Constable Pynt

accommodatie
U heeft voor deze expeditiecruise de keuze uit verschillende huttypen

reisgezelschap
Internationale groep

reisperiode
Deze expeditiecruise vindt plaats in de maand september


Inbegrepen
 • zeilcruise op basis van volpension
 • alle excursies te voet of per zodiac tijdens de cruise
 • snacks, koffie en thee aan boord
 • gebruik van sneeuwschoenen
 • lezingen aan boord door de expeditiestaf
 • transfers en bagagevervoer tussen vliegveld en de boot (op basis van gebruikmaking chargervluchten)
 • alle haven en overheidsbelastingen
 • reisinformatiepakket
Niet inbegrepen
 • vluchtkosten voor evt. lijn- en chartervluchten
 • kosten voor optionele accommodatie en transfers ter plaatse
 • transfers naar en van de boot van andere dan de officiele chartervluchten
 • evt. paspoort en visumkosten
 • overige maaltijden
 • fooien (gebruikelijk aan het einde vande cruise)

Spitsbergen en Groenland zeilcruise

Hoogtepunten

De combinatie van Spitsbergen en Groenland in één expeditiecruise staat garant voor een diverse en zeer complete Arctische expeditiecruise. Op Spitsbergen verkent u een aantal locaties waar u kunt genieten van de rijke fauna met onder andere pelsrobben, walrussen en de 'King of the Arctic'; de ijsbeer. Op Groenland kunt u vervolgens ondermeer genieten van de machtige kustlandschappen, met gletsjers bezaaide fjorden en oude innuit nederzettingen. En doordat deze reis in september plaatsvindt zijn de kansen relatief groot om ook het beroemde noorderlicht te zien.


Dag-tot-dag

Dag 1 Start van de cruise in Longyearbyen

Op deze dag start uw cruise in Longyearbyen. Afhankelijk van uw tijdstip van aankomst kunt u de dag nog gebruiken om rond te kijken in Longyearbyen en eventueel een bezoek te brengen aan het Svalbard Museum waar u een goed beeld kunt krijgen van de geschiedenis van Spitsbergen. Aan het begin van de avond vertrekt de boot uit de haven van Longyearbyen richting Tryghamna waar de Rembrandt voor anker zal gaan.

Dag 2 Alkhornet

Bij Trygghamna kunt u de resten zien van een 17e eeuws Engels walvisstation en een 18 eeuws Pomor jachtstation. U kunt deze bezichtigen en daarna wandelt u vanuit Trygghamna naar Alkhornet; een grote klif waar zeer veel zeevogels nestelen. Onderaan de klif hebben poolvossen hun hol en op de toendra rond de klif grazen rendieren. In de middag wordt Poolepynten bij Forlandsundet bezocht waar vaak walrussen op het strand liggen.

Dag 3 Fuglefjorden met Svitjodbreen en Birgerbukta

Vandaag vaart de boot het Fuglefjord binnen en kunt u genieten van de mooie uitzichten op de Svitjod gletsjer en de Birgerbukta. Hier zijn broedplaatsen van grote jagers en er zijn goede kansen op het spotten van ijsberen. In Birgerbukta zijn oude blubberovens uit de walvistijd te zien en er wordt getracht Ytre Norskøya te landen. Dit eiland was een uitkijkpunt voor Nederlandse walvisvaarders en we kunnen in hun voetsporen treden tijdens de wandeling naar de top van het eiland waarbij u enkele vogelkliffen passeert. Ook zijn er zo'n 200 graven van Nederlandse walvisvaarders. Tussen de graven nestelen grote jagers en eidereenden.

Dag 4-6 Op weg van Spitsbergen naar Groenland

De komende dagen vaart u van Spitsbergen naar de oostkust van Groenland. Daarbij volgt de boot waar mogelijk de lijn van het zeeijs. Onderweg wordt natuurlijk uitgekeken naar walvissen en zeevogels.

Dag 7 Myggebugten op Groenland

Bij aankomst in Groenland probeert de boot door het zeeijs de Foster Bugt in te varen om een landing te maken bij Myggebugten. Achter de oude pelsjagershut ligt een uitgestrekte toendra waar muskusossen leven. Daarnaast zijn er vele meertjes met verschillende soorten ganzen.

Dag 8 Franz Joseph Fjord

Vandaag bezoekt u het spectaculaire Franz Joseph Fjord dat vaak is bezaaid met ijsbergen en aan weerszijden wordt geflankeerd door steil opreizende bergen. 's Avonds bereikt het schip het "Teufelschloss". Deze indrukwekkende berg is onderdeel van de Eleonora Bay Super Group; een zeer oud gesteentemassief. Tijdens de komende dagen zullen steeds weer indrukwekkende geologische verschijnselen gerelateerd aan dit massief het landschap bepalen.

Dag 9 Blomster Bugt

De eerste landingsplaats voor deze dag is Blomster Bugt met z'n prachtige geologische formaties. Het is daarnaast een plek waar vaak poolhazen en soms muskusossen te zien zijn. Daarbij is het een gebied wat zich bij uitstek leent voor een prachtige wandeling. 's Middags vaart de boot dieper het Franz Joseph Fjord in tot bij Renbugten. De tocht door dit relatief smalle fjord is altijd bijzonder door het spectaculaire landschap en de vaak zeer indrukwekkende ijsbergen.

Dag 10 Renbugten - muskussossen en poolhazen

Vandaag wordt getracht een landing te maken bij Renbugten waar poolhazen en muskusossen kunnen worden gespot. In de middag vaart de boot de Antarctic Sound in. In het kale landschap is goed te zien hoe 'beweegelijk de aarde is en hoe eens horizontale sedementen door plaattectoniek schots en scheef zijn gezet. 's Avonds gaat de boot voor anker bij Maria Eiland.

Dag 11 Kong Oscars Fjord

Vandaag vaart de boot het Kong Oscars Fjord binnen in het doel is om in de middag een uitgebreide wandeling te maken in de omgeving van Menander Øer.

Dag 12 Antarctic Havn in Kong Oscars Fjord

Het Kong Oscars Fjord is één van de grootste fjorden in Oost-Groenland. De boot vaart in de ochtend westwaarts door dit fjord met als doel een landing in Antarctic Havn. De middag wordt gebruikt voor een verkenning van deze weidse vallei. De herfstkleuren van de spaarzame vegetatie maken het landschap in dit jaargetijde extra mooi.

Dag 13 Zeedag op weg naar de Scoresby Sund

Van één van de grootste fjorden in Oost-Groenland vaartde boot vandaag naar het grootste fjordensysteem op aarde; de Scoresby Sund.

Dag 14 Denemarken Eiland

U brengt een bezoek aan een Inuit nederzetting bij Denemarken Eiland die zo'n 200 jaar geleden werd verlaten. Ronde stenen cirkels markeren de aanwezigheid van de zomerverblijven en de winterhuizen liggen nabij een kleine landtong. Beide locaties zijn behoorlijk goed bewaard gebleven waarbij de ingangen en 'beerveilige' vleesvoorraadruimtes goed te herkennen zijn. Ook zijn er enkele graven te zien. In de middag vaart de boot langs de oostkant van Milne Land waar vaak grote ijsbergen te zien zijn.

Dag 15 De ijsbergen van de Scoresby Sund

In de ochtend wordt een landing gemaakt bij Sydkap. Hier kunt u genieten van een werkelijk prachtig uitzicht. Bij helder weer heeft u ook zicht op de ingang van het Nordvestfjord in Scoresby Land. Hier drijven immense ijsbergen van soms wel meer dan 100 meter hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste van deze ijsbergen zijn 'vastgelopen' want het fjord is hier slechts zo'n 400 meter diep.

Dag 16 Ittoqqortoormiit

's Ochtends gaat u aan land in Ittoqqortoormiit; met 400 inwoners de grootste nederzetting in de Scoresby Sund. U kunt hier postzegels kopen om ansichtkaarten te versturen en rondwandelen om te genieten van typisch Groenlandse zaken zoals de alomtegenwoordige sledehonden en drogende pelzen van zeehonden, muskusossen en ijsberen.

Dag 17 De zuidkust van Jameson land

Kap Stewart aan de zuidkust van Jameson Land is het doel voor de ochtendexcursie van deze laatste excursiedag. Hier is een meertje waar zich vaak waadvogels en ganzen verzamelen voor de herfsttrek. In het glooiende landschap zijn vaak muskusossen en lemmingen te zien. In de middag kan een wandeling gemaakt worden bij de kop van het fjord of er wordt een excursie gemaakt nabij Hareelv waar de J.P. Kochs Fjeld kan worden beklommen. Dit gebied staat bekend om z'n fossielen van dieren die het midden houden tussen een amfibie en een vis. Daarna vaart de boot naar Constable Pynt Airport voor de laatste overnachting.

Dag 18 Einde van de reis bij Constable Pynt

In de ochtend maakt u een laatste landing bij het vliegveld van Constable Pynt. Hier eindigt de cruise maar de meeste passagiers zullen vervolgens met een chartervlucht naar Reykjavik op IJsland vliegen

Moeder ijsbeer met twee jongen (foto: Rinie van Meurs)

slideshow - Spitsbergen en Groenland zeilcruiseanvrsgrcalamiteitenfonds