Expedition Cruises
door: Ander Licht Reizen

Antarctica Eclipsreis 2021Op 4 december 2021 vindt vroeg in de ochtend een zonsverduistering plaats die maar op een klein gebied te zien is als een totale zonsverduistering. De band van de complete 'solar eclipse' ligt aan de rand van de Weddell Sea nabij Antarctica. Voor degenen die dit zeer bijzondere fenomeen mee willen maken op deze wel zeer bijzondere locatie worden er drie eclipsreizen georganiseerd aan boord van de Plancius, de Ortelius en de Hondius. De zonne-eclips is echter niet de enige attractie van deze bijzondere reizen want de cruises duren 20 dagen en bezoeken naast de eclipslocatie bij de ingang van de Weddell Sea ook de Falkland Eilanden, het fauna paradijs South Georgia én het Antarctische Schiereiland. Heeft u belangstelling voor deze reizen dan raden we u aan snel te reageren want ondanks dat 4 december 2021 nog een hele tijd weg lijkt wordt er nu al volop geboekt voor deze unieke Antarctische eclipse cruises.

Dag 1 Start van de cruise

Deze expeditiecruise naar de Falklands, South Georgia en het Antarctische Schiereiland start in de middag als u in Ushuaia aan boord gaat. U vertrekt vervolgens en zet koers door het Beaglekanaal naar de Falkland Eilanden.

Dag 2 Op weg naar de Falklands

De eerste dag op volle zee is een prima gelegenheid om bekend te worden met het schip, de bemanning en de andere deelnemers aan deze expeditiecruise. U kunt het dek verkennen, genieten van het uitzicht vanaf de brug of één van de vele presentaties bijwonen die gedurende de dag worden gegeven. De onderwerpen van deze presentaties hebben alle te maken met de gebieden die u gaat bezoeken en vormen dan ook een perfecte voorbereiding op de rest van de reis.

Dag 3 Excursies Falkland Eilanden

Op de Falkland Eilanden wordt in ieder geval getracht een hele dag door te brengen aan de fascinerende westkant van de Archipel. Het programma kan onder invloed van de omstandigheden wijzigen maar vaak wordt getracht een wandeling over de kust van Carcass Island te maken waar magellaanse en ezelspinguïns leven. Tevens is Carcass door het ontbreken van ratten een eiland waar enkele zeldzame zangvogels leven. Op Saunders Island wordt vaak een bezoek gebracht aan een kolonie van de machtige wenkbrauwalbatrossen en in de omgeving van deze kolonie nestelen ook koningsaalscholvers, rotsspringers, kongingspinguïns ezelspinguïns en magelaanse pinguïns.

Dag 4 Port Stanley

Deze vierde dag van de cruise wordt gebruikt voor een bezoek aan Port Stanley, de hoofdstad van de Falklands, voor een wat meer op cultuur gerichte dag. Natuurlijk maakt u een excursie door Port Stanley en in de omgeving van de stad zijn talloze scheepswrakken te vinden van soms wel een eeuw oud.

Dag 5-6 Van de Falklands naar South Georgia

Na het bezoek aan de Falkland Eilanden is het twee dagen varen naar het overweldigende 'wildlife paradise' South Georgia. Tijdens de tocht zuidwaarts merkt u dat de temperatuur geleidelijk steeds verder daalt. U passeert op weg naar South Georgia ook Antarctische convergentie; de zone waar het koude water van Antarctica zich mengt met warmer water uit noordelijker streken. Natuurlijk worden ook tijdens deze zeedagen de nodige lezingen gegeven ter voorbereiding op uw bezoek aan South Georgia. Een andere attractie tijdens de zeedagen is het spotten van vogels vanaf de brug.

Dag 7-10 Excursies South Georgia

South Georgia is met z'n geïsoleerde ligging en buitengewoon rijke dierenwereld een droombestemming voor in dieren geïnteresseerde reizigers. Tijdens de vier dagen bij South Georgia worden uiteenlopende excursies gemaakt. U bezoekt de uitgestorven nederzetting van Grytviken waar koningspinguïns nu door de straten wandelen en King Edwards Point met een Brits garnizoen en het graf van Sir Ernest Shackleton. Andere highlights van South Georgia zijn Fortuna Bay en de Bay of Isles waar de wandering albatros een broedkolonie heeft op Albatros Island. Naast deze bezoekersplaatsen zijn er nog vele andere opties zoals Elsehul, Right Whale Bay, Possession Bay, Gold Harbour en het Drygalski Fjord. Al deze locaties bieden weer andere landschappen en diersoorten. Dieren die u op South Georgia kunt tegenkomen zijn ondermeer: zeeleeuwen, zeeolifanten, vijf soorten pinguïns, albatrossen, giant petrels, skuas, Antarctic sterns, sheatbills en de endemische South Georgia pintail.

Dag 11 Van South Georgia naar het zuiden

Vandaag is een lange zeedag waarbij de boot koers zet richting het pad van de volledige zonsverduistering die morgen vroeg in de ochtend zal plaatsvinden. Vanzelfsprekend zal aan aan boord volop worden gesproken over het bijzondere op handen zijnde astronomische fenomeen.

Dag 12 De volledige zonsverduistering

De boot zal zich vandaag zo ver mogelijk in het pakijs van de Scotia Sea positioneren en daarmee in de volledige schaduw van de maan te komen zodat de complete zonsverduistering te zien zal zijn. De grens van het pakijs wordt ergens rond de 60 °Z en 41 °W verwacht. De zon bevindt zich tijdens de eclipse tussen de 8 en 11 graden boven de horizon.

Dag 13-14 Op weg naar Antarctica

Vandaag vaart het schip van de Weddell zee naar de zuidelijke Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland. Onderweg passeert het schip waarschijnlijk immense tafelijsbergen die zijn afgebroken van de grote ijsplaten van de Weddell Sea. Ook zijn er goede kansen op het spotten van vinvissen en Antarctische stormvogels.

Dag 15-17 Zuidelijke Shetlands en Antarctisch Schiereiland

De laatste drie excursiedagen van deze bijzondere cruise worden besteed aan bezoeken aan de mooiste locaties op de Zuid-Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland. Hoe het programma er precies uit zal zien is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden, maar de volgende locaties maken vaak deel uit van het programma: Paullet Island met de overblijfselen van poolexpedities en een kolonie van honderdduizenden adelie pinguïns; Brown Bluff waar voet aan land kan worden gezet op een landschappelijk heel mooi stuk van het vasteland van Antarctica; Mikkelsen Harbour op Trinity Island met ezelspinguïns en weddel- en fur seals op het strand; Charlotte Bay waar goede kansen zijn om crabeater seals te zien; Gerlache Strait biedt goede kansen op het zien van verschillende soorten walvissen en op Deception Island wordt u omringd door een kolonie van wel honderdduizend chinstrap pinguïns; een laatste favoriete bezoekersplaats is Hannah Point waar naast verschillende vogelsoorten ook zeeolifanten voorkomen.

Dag 18-19 Drake Passage

Op dag 18 van de cruise neemt u afscheid van het Antarctische gebied en zet u koers naar het noorden voor de oversteek van de Drake Passage terug naar Ushuaia.

Dag 20 Terugkeer in Ushuaia

U komt in de ochtend weer aan in Ushuaia. Hier eindigt de cruise en vervolgens wordt u van de haven naar het vliegveld van Ushuaia gebracht.

Let op!

De Plancius en de Ortelius volgen het programma zoals hier omschreven. De cruise met de Hondius is identiek maar vindt in omgekeerde richting plaats.

Hieronder vindt u een overzicht van alle vertrekdata voor de Antarctica Eclipsreis 2021. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs voor het door u gewenste huttype op de door u gewenste vertrekdatum.

Vertrekterugkeerreisduurprijs vanaf
Cruiseboot en opmerkingen

23-11-21

12-12-21

20 dagen

v.a. € 13350

Plancius

26-11-21

15-12-21

20 dagen

v.a. € 13350

M/V Hondius

20-daagse expeditiecruise met een solar eclipse langs de Falkland eilanden, South Georgia en Antarctica

reiscode AQ0077
reisduur 20 dagen
startpunt Ushuaia

prijstoelichting
De genoemde prijs is een vanaf prijs op basis van het eenvoudigste cabintype. Wij informeren u graag over de prijzen voor de door u gewenste kamertypes op de door u gewenste data.

accommodatie
Er zijn verschillende kamertypen beschikbaar die variëren wat betreft comfort en prijs.

vervoer
hoteltransfers in Ushuaia zijn bij de reissom inbegrepen.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Gezien het eenmalige karakter van de eclipse vinden deze reizen alleen plaats in november/december 2021


Inbegrepen
 • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
 • maaltijden tijdens de cruise op basis van volpension
 • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
 • excursies en lezingen tijdens de cruise
 • alle service-charges en haven-taxen tijdens de cruise
 • reisvoorbereidingsmaterialen
 • hoteltransfers naar en van het cruiseschip
 • gebruik van rubberlaarzen voor landingen
Niet inbegrepen
 • drankjes aan boord
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien
 • optionele activiteiten als duiken en kajakken

Antarctica Eclipsreis 2021

Hoogtepunten

Op 4 december 2021 vindt vroeg in de ochtend een zonsverduistering plaats die maar op een klein gebied te zien is als een totale zonsverduistering. De band van de complete 'solar eclipse' ligt aan de rand van de Weddell Sea nabij Antarctica. Voor degenen die dit zeer bijzondere fenomeen mee willen maken op deze wel zeer bijzondere locatie worden er drie eclipsreizen georganiseerd aan boord van de Plancius, de Ortelius en de Hondius. De zonne-eclips is echter niet de enige attractie van deze bijzondere reizen want de cruises duren 20 dagen en bezoeken naast de eclipslocatie bij de ingang van de Weddell Sea ook de Falkland Eilanden, het fauna paradijs South Georgia én het Antarctische Schiereiland. Heeft u belangstelling voor deze reizen dan raden we u aan snel te reageren want ondanks dat 4 december 2021 nog een hele tijd weg lijkt wordt er nu al volop geboekt voor deze unieke Antarctische eclipse cruises.


Dag-tot-dag

Dag 1 Start van de cruise

Deze expeditiecruise naar de Falklands, South Georgia en het Antarctische Schiereiland start in de middag als u in Ushuaia aan boord gaat. U vertrekt vervolgens en zet koers door het Beaglekanaal naar de Falkland Eilanden.

Dag 2 Op weg naar de Falklands

De eerste dag op volle zee is een prima gelegenheid om bekend te worden met het schip, de bemanning en de andere deelnemers aan deze expeditiecruise. U kunt het dek verkennen, genieten van het uitzicht vanaf de brug of één van de vele presentaties bijwonen die gedurende de dag worden gegeven. De onderwerpen van deze presentaties hebben alle te maken met de gebieden die u gaat bezoeken en vormen dan ook een perfecte voorbereiding op de rest van de reis.

Dag 3 Excursies Falkland Eilanden

Op de Falkland Eilanden wordt in ieder geval getracht een hele dag door te brengen aan de fascinerende westkant van de Archipel. Het programma kan onder invloed van de omstandigheden wijzigen maar vaak wordt getracht een wandeling over de kust van Carcass Island te maken waar magellaanse en ezelspinguïns leven. Tevens is Carcass door het ontbreken van ratten een eiland waar enkele zeldzame zangvogels leven. Op Saunders Island wordt vaak een bezoek gebracht aan een kolonie van de machtige wenkbrauwalbatrossen en in de omgeving van deze kolonie nestelen ook koningsaalscholvers, rotsspringers, kongingspinguïns ezelspinguïns en magelaanse pinguïns.

Dag 4 Port Stanley

Deze vierde dag van de cruise wordt gebruikt voor een bezoek aan Port Stanley, de hoofdstad van de Falklands, voor een wat meer op cultuur gerichte dag. Natuurlijk maakt u een excursie door Port Stanley en in de omgeving van de stad zijn talloze scheepswrakken te vinden van soms wel een eeuw oud.

Dag 5-6 Van de Falklands naar South Georgia

Na het bezoek aan de Falkland Eilanden is het twee dagen varen naar het overweldigende 'wildlife paradise' South Georgia. Tijdens de tocht zuidwaarts merkt u dat de temperatuur geleidelijk steeds verder daalt. U passeert op weg naar South Georgia ook Antarctische convergentie; de zone waar het koude water van Antarctica zich mengt met warmer water uit noordelijker streken. Natuurlijk worden ook tijdens deze zeedagen de nodige lezingen gegeven ter voorbereiding op uw bezoek aan South Georgia. Een andere attractie tijdens de zeedagen is het spotten van vogels vanaf de brug.

Dag 7-10 Excursies South Georgia

South Georgia is met z'n geïsoleerde ligging en buitengewoon rijke dierenwereld een droombestemming voor in dieren geïnteresseerde reizigers. Tijdens de vier dagen bij South Georgia worden uiteenlopende excursies gemaakt. U bezoekt de uitgestorven nederzetting van Grytviken waar koningspinguïns nu door de straten wandelen en King Edwards Point met een Brits garnizoen en het graf van Sir Ernest Shackleton. Andere highlights van South Georgia zijn Fortuna Bay en de Bay of Isles waar de wandering albatros een broedkolonie heeft op Albatros Island. Naast deze bezoekersplaatsen zijn er nog vele andere opties zoals Elsehul, Right Whale Bay, Possession Bay, Gold Harbour en het Drygalski Fjord. Al deze locaties bieden weer andere landschappen en diersoorten. Dieren die u op South Georgia kunt tegenkomen zijn ondermeer: zeeleeuwen, zeeolifanten, vijf soorten pinguïns, albatrossen, giant petrels, skuas, Antarctic sterns, sheatbills en de endemische South Georgia pintail.

Dag 11 Van South Georgia naar het zuiden

Vandaag is een lange zeedag waarbij de boot koers zet richting het pad van de volledige zonsverduistering die morgen vroeg in de ochtend zal plaatsvinden. Vanzelfsprekend zal aan aan boord volop worden gesproken over het bijzondere op handen zijnde astronomische fenomeen.

Dag 12 De volledige zonsverduistering

De boot zal zich vandaag zo ver mogelijk in het pakijs van de Scotia Sea positioneren en daarmee in de volledige schaduw van de maan te komen zodat de complete zonsverduistering te zien zal zijn. De grens van het pakijs wordt ergens rond de 60 °Z en 41 °W verwacht. De zon bevindt zich tijdens de eclipse tussen de 8 en 11 graden boven de horizon.

Dag 13-14 Op weg naar Antarctica

Vandaag vaart het schip van de Weddell zee naar de zuidelijke Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland. Onderweg passeert het schip waarschijnlijk immense tafelijsbergen die zijn afgebroken van de grote ijsplaten van de Weddell Sea. Ook zijn er goede kansen op het spotten van vinvissen en Antarctische stormvogels.

Dag 15-17 Zuidelijke Shetlands en Antarctisch Schiereiland

De laatste drie excursiedagen van deze bijzondere cruise worden besteed aan bezoeken aan de mooiste locaties op de Zuid-Shetland Eilanden en het Antarctische Schiereiland. Hoe het programma er precies uit zal zien is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden, maar de volgende locaties maken vaak deel uit van het programma: Paullet Island met de overblijfselen van poolexpedities en een kolonie van honderdduizenden adelie pinguïns; Brown Bluff waar voet aan land kan worden gezet op een landschappelijk heel mooi stuk van het vasteland van Antarctica; Mikkelsen Harbour op Trinity Island met ezelspinguïns en weddel- en fur seals op het strand; Charlotte Bay waar goede kansen zijn om crabeater seals te zien; Gerlache Strait biedt goede kansen op het zien van verschillende soorten walvissen en op Deception Island wordt u omringd door een kolonie van wel honderdduizend chinstrap pinguïns; een laatste favoriete bezoekersplaats is Hannah Point waar naast verschillende vogelsoorten ook zeeolifanten voorkomen.

Dag 18-19 Drake Passage

Op dag 18 van de cruise neemt u afscheid van het Antarctische gebied en zet u koers naar het noorden voor de oversteek van de Drake Passage terug naar Ushuaia.

Dag 20 Terugkeer in Ushuaia

U komt in de ochtend weer aan in Ushuaia. Hier eindigt de cruise en vervolgens wordt u van de haven naar het vliegveld van Ushuaia gebracht.

Aan de voordeur van het Antarctisch Schiereiland (foto: Irene ter Heijden)

slideshow - Antarctica Eclipsreis 2021anvrsgrcalamiteitenfonds